Nokia крои планове за 5G и „интернет на нещата”

В рамките на новите си проекти Nokia ще работи съвместно с японския телеком NTT по развитие на 5G

В рамките на новите си проекти Nokia ще работи съвместно с японския телеком NTT по развитие на 5G

Nokia вижда своето бъдеще в технологиите от пето поколение (5G) и концепцията „интернет на нещата”. Финландската компания, която наскоро продаде бизнеса си с мобилни телефони на Microsoft, влиза в съюз с телекомуникационния гигант NTT DoCoMo.

В момента бившето подразделение Nokia Siemens Network (NSN) единствено притежава бранда Nokia. Миналата седмица компанията обяви новия си CEO – Раджив Сури, който начерта като приоритетни направления в работата на Nokia мрежите, интелектуалната собственост и носимите технологии.

В рамките на новите си проекти Nokia ще работи съвместно с японския телеком NTT. Двете компании ще изследват и стандартизират 5G, както и технологии за защита на концептуални системи.

По думите на техническия директор на мрежовото подразделение на Nokia, Хосейн Мойн, партньорството с NTT е критично за обезпечаване на следващия етап иновации в мобилната индустрия, вкл. революцията „интернет на нещата” (IoT). „Разширяването на нашето сътрудничество с NTT DoCoMo в областта на технологията 5G е важна стъпка по пътя към определяне на бъдещите мобилни мрежи”, коментира Мойн.

Безжичните мрежи на бъдещето ще свързват не само хора, но също така механизми и обекти, което ще доведе до активно взаимодействие на виртуалния и физическия свят в огромно разнообразие от варианти, допълва Мойн.

5G технологии вече се разработват и във Великобритания, в частност от изследователски център на стойност 35 милиона паунда. Мрежите от пето поколение са във фокуса на Samsung и на китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Коментар