Китай може да построи вакуумен тунел за маглев влакове

Д-р Дън Зиганг е разработил вакуумна тръба, която намалява въздушното налягане с около 10 пъти

Д-р Дън Зиганг е разработил вакуумна тръба, която намалява въздушното налягане с около 10 пъти

Китайски изследовател разкри плановете си за „супер-маглев” влакова линия. Бъдещите влакове ще могат да се движат по нея със скорост от 1800 мили в час (около 2880 километра в час), съобщи GreenTech.bg.

В момента най-бързият пътнически влак в света – Шанхай Маглев – достига скорост от едва 268 мили в час (430 км/ч). Новият китайски проект ще елиминира ограниченията на скоростта, наложени от въздушното съпротивление на влаковете, движещи се на магнитни възглавници, с помощта на вакуумна тръба.

При маглев влаковете (маглев – магнитна левитация, т.е. магнитна възглавница) повече от 83 процента от тяговата енергия се губи заради въздушното съпротивление при скорости, по-високи от 400 км/ч. Д-р Дън Зиганг, доцент в Лабораторията по приложна свръхпроводимост в Югозападния университет на Джиатонг, е разработил тръба, която намалява въздушното налягане с около 10 пъти.

Подобна вакуумна транспортна тръба би позволила на високоскоростните маглев влакове да достигнат скорост до 1800 мили в час. Технологията може да се приложи първо при военни системи и платформи за космически ракети.

Неотдавна Елън Мъск – създателят на PayPal, Tesla Motors и SpaceX – обяви планове за транспортна система, при която влаковете ще могат да се движат с над 1100 км/ч в тунели, подобни на тръбопроводи.

Коментар