Украинец спечели конкурса по програмиране CodeIT 2014

Финалистите на конкурса CodeIT 2014. Всяка година надпреварата се провежда под патронажа на президента на България

Финалистите на конкурса CodeIT 2014. Всяка година надпреварата се провежда под патронажа на президента на България

Антон Райчук от Украйна спечели конкурса по програмиране CodeIT 2014 и бе наградена от президента Росен Плевнелиев. Втори е Момчил Пейчев, ученик в 12 клас на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, а трети се класира Владислав Харалампиев –  III курс, ФМИ, Софийски университет „Св.Климент Охридски”.

Победителят в CodeIT бе определен след присъствен финален кръг, до който достигат 12-те най-добри състезатели през сезона. За финала у нас гостува световноизвестният ИТ гуру Пьотр Митричев от Русия, който изнесе лекция.

„Радвам се, че тук се състезават както студенти и зрели програмисти, така деца и ученици. Конкурсът предостави доста предизвикателнa задачa на финала”, коментира Пьотр Митричев.

Страната ни може да се превърне в регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. „Имаме шанс отново да позиционираме България на картата като регионален център на високите технологии, като държава на иновациите и като държава, в която младите хора опитват, учат се, рискуват и преди всичко действат”, каза Росен Плевнелиев.

Цялостно класиране на финалистите в CodeIT 2014:

1. Антон Райчук, Украйна
2. Момчил Пейчев, Варна
3. Владислав Харалампиев, София, Веселин Георгиев
4. Веселин Георгиев, София
5. Тодор Бончев, Враца
6. Александър Георгиев, София
7. Енчо Мишинев, Ямбол
8. Добрик Георгиев, Хасково (Школа А&Б, гр. Шумен)
9. Владимир Владимиров, Монтана
10. Пламен Томов, София
11. Симеон Стойков, Ямбол
12. Пано Панов, София

Конкурсът Code IT има 14-годишна история и се организира от софтуерна компания Мусала Софт. Всяка година CodeIT се провежда под патронажа на президента на България, а домакин на церемонията по награждаването бе Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”.

Коментар