Китай разработва алтернатива на Windows XP

Около 70% от персоналните компютри в Китай работят с Windows XP

Около 70% от персоналните компютри в Китай все още работят с Windows XP, вкл. и много от локалните администрации

Правителството на Китай вижда в Linux шанс да накара огромния брой потребители на Windows XP в страната да мигрират към друга операционна система. Това се налага, тъй като Microsoft вече не поддържа XP, което означава, че компютрите под нейно управление са изложени на сериозен риск.

Според някои оценки, около 70% от персоналните компютри в Китай работят с Windows XP. Властите в страната са решени да се справят с този проблем чрез разработка на алтернативна Linux операционна система, която ще се разпространява безплатно. Нещо повече, новата ОС ще работи без проблеми на стари РС със слаби характеристики – много от тези компютри в момента разчитат на Windows XP.

Проектът за Linix-базирана платформа вече е стартирал, твърди Global Times. Правителството се надява, че подобна безплатна система ще накара потребителите на Windows XP да сменят платформата си и така да избегнат потенциалните рискове със сигурността.

Министерството на индустрията и информационните технологии ще вложи усилия за разработка на китайска компютърна система и приложения, базирани на Linux, пояснява представител на ведомството. Очакванията са потребителите в страната да подкрепят тези продукти.

Един от основните проблеми, пред които ще се изправи проектът, очевидно е съвместимостта, тъй като много от наличните приложения за Windows не работят на Linux. Все пак в Китай се надяват, че сегашният дял от 1% на Linux в страната ще нарасне значително, ако новите софтуерни продукти са ефективни.

По-рано Китай поиска от Microsoft да удължи поддръжката на Windows XP след 8 април, с аргумента, че Windows 8 е твърде скъпа като решение за миграция. Microsoft обаче отказа да прави изключения от глобалната си политика за едновременно спиране на поддръжката на XP в целия свят.

Коментари по темата: „Китай разработва алтернатива на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Saevar

    winlin , разпространена е тази боза поради факта че поне на запад (незнам как е в Бг не живея от 15 години там) когато си купуваш нов компютър идва с инсталиран Windows тоест М$ държи нещо като монопол, ти като обикновен потребител искаш да си купиш компютър и хоп идва ти с боза, тук в Скандинавия PC без Windows неможе да си купиш освен ако не си го поръчаш да ти го сглобят и да ти сложат Линукс, последните години обаче нещата започнаха да се променят сега и Android силно атакува пазара че да видим.
    Не ме схващай погрешно не съм противник на бозата (просто не я ползвам у дома) което не харесвам е монополни изпълнения.

  2. winlin

    Боза, боза ама само тя се пие по света, уви

  3. User

    Вероятно става въпрос за вече работещия проект Kylin Linux базиран на Ubuntu.

  4. Saevar

    идеята им е добра, да видим дали ще успеят да я реализират, а и на М$ по принцип от операционните им системи само новия сървър 2012 и 2012 R2 са наистина добри както и Hyper-v и са добре съвместими с Linux, останалото е боза.

Коментар