Сериозни инвеститори подкрепиха BitPay

BitPay позволява „осребряване” на биткойни с възможност за конвертиране на криптовалутата в долари, евро, британски лири и други валути

BitPay позволява „осребряване” на биткойни с възможност за конвертиране на криптовалутата в долари, евро, британски лири и други валути

Инвестиция в размер на 30 милиона долара привлече стартъпът BitPay, който развива платформа за плащания на стоки и услуги с криптовалута биткойн (Bitcoin).

Вложители в компанията са сериозни имена като Ричард Брансън, съоснователят на Yahoo Джери Янг и фондът Index Ventures, съобщи TechCrunch.

BitPay позволява „осребряване” на биткойни с възможност за конвертиране на криптовалутата в долари, евро, британски лири и други валути. Услугата поддържа също различни схеми на плащане от страна на клиентите, вкл. акаунти на стойност от 30 до 100 долара на месец или 1% такса от всички транзакции.

Към момента сумарният обем на инвестициите в BitPay възлиза на 32,5 милиона долара, по информация от CrunchBase. Това е повече отколкото вложенията в конкурентните услуги Coinbase ($32,7 млн.) и Circle ($26 млн.). През миналата година BitPay е обработила плащания на стойност над 100 млн. долара.

BitPay обслужва над 30 000 клиенти, сред които WordPress, Zynga, Virgin Galactic, Gyft, Namecheap, Shopify, TigerDirect и др. Собственик на Virgin Galactic – компания, която се занимава със строителство на кораби за пътешествия в космоса, е британският бизнесмен Ричард Брансън.

Напоследък сред инвеститорите в стартъпи, свързани с криптовалута, често се срещат известни фондове. Такъв е Index Ventures, който освен в BitPay, има сериозни вложения в популярни услуги като Dropbox, Skype, Soundcloud и Sonos.

Един от инвеститорите в Coinbase пък е фондът Andreessen Horowitz (с основател Бен Хоровиц), който притежава акции също във Facebook, Groupon, Twitter и други високотехнологични компании. Това показва, че в криптовалута има доверие, въпреки някои трусове като фалита на борсата Mt. Gox.

Коментар