Очаква се 62 000 студенти да се включат в „Еразъм плюс”

„Еразъм плюс” дава шанс не само млади хора от България да отидат в чужбина, но и млади хора от други държави да дойдат в нашата страна, заяви заместник-министър Иван Кръстев

„Еразъм плюс” дава шанс не само млади хора от България да отидат в чужбина, но и млади хора от други държави да дойдат в нашата страна, заяви Иван Кръстев, заместник-министър на образованието и науката

Първата стартирала европейска програма за новия програмен период е „Еразъм плюс”, съобщи днес заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев по време на официалното й откриване в България.

„Еразъм плюс” обединява няколко изключително успешни младежки програми. Тази година за дейности по мобилност ще бъдат инвестирани около 25 млн. евро, но засега няма как да се посочи точният брой на българските студенти, които ще се възползват от възможностите на програмата, тъй като подадените проекти за участие предстои да бъдат оценявани.

Над 100% са усвоените средства по програмата „Учене през целия живот” в предишния програмен период, уточни Кръстев.

„Това, което искам да подчертая и което е важно, е именно привличането на чужди студенти по мобилности в България.  На практиката тази програма дава шанс не само млади хора от България да отидат в чужбина, но и млади хора от други държави да дойдат и да се запознаят с нашата страна, със системата на висшето ни образование, а ние имаме какво да покажем”, коментира заместник-министърът.

Както и досега, екипът на Министерството на образованието и науката ще бъде на разположение за консултации и помощ в процеса на реализация на програмата, увериха от МОН.

Очакванията са 62 000 български студенти да се включат в програмата „Еразъм плюс” през следващите седем години, което е с около 50% повече от вече включилите се, съобщи Ана-Мария Янополу, представител на Европейската комисия от Генерална дирекция „Образование и култура”. Освен това с 11,6% е увеличението на средствата спрямо предходния период.

„Програмата е отворена за всички учащи и преподаватели, заявленията ще се подават чрез институции и организации. За първи път ще се отпуска и европейско финансиране за спорт”, допълни Янополу.

„Целите, които си поставяме за 2014–2015 г., са пълна разпознаваемост на програмата, високи резултати по проектите, насърчаване и участие на националните, местните власти и бизнеса”, каза д-р Янко Христозов, директор на Центъра за развитие на човешките ресурси – националната агенция за управление на „Еразъм плюс” в България.

Коментар