Българите не осъзнават технологичния си напредък

Хората в България са свикнали много неща да са безплатни и не осъзнават колко са напред в технологиите, казва каза Аурелио Каликия от  Huawei

Хората в България са свикнали много неща да са безплатни и не осъзнават колко са напред в технологиите, казва каза Аурелио Каликия от Huawei

Изцяло мобилният бизнес, големите данни (Big Data), M2M и интернет на нещата – ако някой си мисли, че тези неща са само думички от далечното бъдеще, особено пък в България, той се лъже. Именно България е много близо до технологиите на „Третата платформа”.

В страната вече се случва онази технологична революция, за която в други европейски страни все още говорят само в бъдеще време, категоричен е Аурелио Каликия, изпълнителен директор продажби и мениджър офис Македония в отдела за бизнес развитие на Huawei.

„Огледайте се – безплатни Wi-Fi зони почти навсякъде, оптичен интернет до дома, гледане на видео върху смартфона по времe на пътуване в метрото – ха, та това са неща, които в България се считат за нормални, а в другите европейски страни само си мечтаят за тях!”, сподели Каликия пред TechNews.bg по време на форум за Третата платформа, който се провежда от IDC България в столичния хотел Хилтън.

Има историческа причина за този технологичен напредък, който българите не осъзнават, смята Каликия. Хората в България са свикнали много неща да са безплатни, казва мениджърът. „Свикнали са да теглят съдържание безплатно, свикнали са да имат достъп безплатно – и имат очакванията много неща да са им безплатни. Бизнесът просто не може да накара хората да плащат за някакви услуги!”.

Крайният резултат е, че масово имаме безплатни безжични мрежи, много безплатно съдържание, бързи широколентови връзки и т.н. Това са технологии и услуги, които приемаме едва ли не за дадени, но в другите европейски страни хората си плащат за тях и съответно ги използват много по-малко, подчерта Каликия.

С тази технологична готовност сред хората, „облакът” съвсем не е толкова далеч  от реалността, колкото изглежда на пръв поглед, смята мениджърът. До известна степен сложността на задачата идва от нуждата от много надеждна инфраструктура, която да може да се справи с огромните обеми данни, които трябва да се съхраняват, и постоянния достъп до тях, който се изисква. Но това е решимо.

Големият въпрос, според Каликия, е не дали „третата платформа” ще се случи и кога, а как малките и средните фирми ще се справят с въпросите на сигурността в тази среда. МСП най-бързо усещат ползите от мобилността и „облака”, защото това им спестява ресурси и ги прави по-ефективни. Въпросът е дали имат технологичния капацитет да се справят с предизвикателствата на опазването на информацията и нейната защита…

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Българите не осъзнават технологичния си напредък”

добавете коментар...

  1. Микаела

    К0и са тези безплатни услуги * … коя от Услугите в България е безплатна КАКТО В НОРМАЛНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ?

    -Да си отвориш банкова сметка ли да банкираш електронно ли
    -Да си пратиш бизнес данъчните декларации безплатно ли
    -Да подпишеш документи в електронен вид и да ги получиш ли
    -Да отпишеш дългове поради изтекла давност или да фалираш ?
    Кое * е безплатно в БГ
    Подстригването ли
    Кабелната ли
    Интернета

    Безплатни уайфи зони с интвернет снифъри в тях крадящи от идиотите?

  2. Daylight

    …………..Wi-Fi зони има навсякъде из Великобритания. При това безплатно.

  3. :o)

    Предлагането се определя от търсенето.
    Когато средната заплата в една страна е 300-400 евро, ДА ЩЕ БЪДЕ ЕВТИНО, ЩЕ БЪДЕ БЕЗПЛАТНО.
    Когато се намери начин доходите да се вдигнат до 1000 евро на месец, на кой ще му пука че ще плащаме “скъпо” спрямо сега?
    Така че ааааааайде да не ми сравнявате с развитите страни и техните стандарти 😉
    Щото там може за всичко да си плащаш, ама като не го усещаш ти дреме.
    А тук ако някой се опита да дигне цените, просто всички ще спрат да му ползват услугата и…

  4. Правец

    Добре, че навремето интернет доставчиците в България пуснаха пиъринг помежду си. Това помогна да се радваме на евтиният интернет. Човека донякъде е прав, радваме се на неща които в доста страни са блян.

  5. Росен Кючуков

    Не е пресилено подобно твърдение. Интернет и телевизия са изключително евтини в нашата страна. отидете във Франция, холандия или Испания, да речем – и ще видите разликата

  6. Андреа

    ….добре ,че дойде да ни светне за чудесата в които живеят и се радват другите т.нар. ”развити държави” работещи в див маркет капитализъм както и тва как трябвало да си плащаме за всичко дето се сетите за да не ни е евтино.Според всички поддръжници на паразитният Маркет,Фашизъм-Капитализъм напредъкът в Технологиите у нас не се дължи изобщо на цялостно изградената инфраструктура от Социализма + наличие на трибуквеника:
    ” Б Т К ‘
    Според тях ,тук всичко се е случило ей тъй,за една нощ и изведнъж и заради добрата воля на капиталистите за нас .Очаквайте до 5г да върнат мегабайт лимитите и трафика да се отчита стриктно.

  7. Saevar

    колега Anonymous, просто казвам ……………….да не му вярвате… тва е.

  8. 5678

    Ами щом в България е възможно, защо на запад да не е. Ами защото цялата ситуация може да се олицетвори само с една дума, ” АЛЧНОСТ “, което се приема за нормално в тези страни,
    особено в Кипър и Испания. Двете най-скъпи държави в IT технологиите, имам предвид, като ценообразуване. Но какво да се прави, така е в Евросъюза, той само взима, а не дава.

  9. Anonymous

    Колега Саевар, като го има това в Исландия боядисвай си оградки там и не се кахари много много за тук

  10. 1234

    Аурелио,Аурелио…

  11. Saevar

    Аурелио Каликия …….. кои страни има в предвид незнам.. тук в Исландия нет скоростта за потребителите е средно да кажем 70 мегабита, 3G и 4G има навсякъде покритие пример: 500MB на месец за телефона предплатени струват 4.48 euro или грубо казано почти 9 лв. при средна заплата 2 000 euro, безплатни Wi-Fi зони има в почти всеки магазин, мол, кафене, институция.., нет банкиране за потребителите тук имат от 1999-а година когато в БГ никой незнаеше тва кво е, вероятно и в Гърция и там където е мениджърче…

Коментар