Семантични технологии влизат в корпоративните ИТ

Семантичните технологии се оказаха много добро решение за серия корпоративни проблеми, заяви Атанас Киряков, съосновател на Онтотекст

Семантичните технологии се оказаха много добро решение за серия корпоративни проблеми, заяви Атанас Киряков, съосновател на Онтотекст

Семантичните технологии, разработени за следващото поколение интернет, в момента превземат корпоративния свят. Това каза Атанас Киряков, съосновател на Онтотекст, за TechNews.bg в рамките на форум за Третата платформа, организиран от IDC България.

Обемът от данни в компаниите се увеличава и намирането на необходимата информация достатъчно бързо изисква различни начини на търсене от познатото до момента. Тогава на помощ идва семантичното търсене, поясни Киряков.

Семантиката се използва за ново поколение бази данни и за технологии за анализиране на текста. Тя позволява да се извлича информация не само за даден документ, но и за конкретни обекти в него, както и за други обекти, за които има информация в базата данни. По този начин могат да се проследят връзките между отделните обекти в различни документи и да се синтезира разнообразна информация.

„Семантичните технологии, разработени в края на 90-те и началото на новия век за следващото поколение интернет, в момента влизат в корпоративните ИТ за вътрешни документни хранилища и вътрешни бази данни”, коментира Атанас Киряков.

„Следващото поколение интернет не бърза да се случи, защото трябва да се натрупа критична маса, но семантичните технологии се оказаха много добро решение за серия корпоративни проблеми”, допълни той.

Семантичните технологии се използват и от водещи медии за по-добро описание на съдържанието им. Онтотекст има опит с BBC.

„Информацията, която влиза в техния архив, обикновено е писан текст, снимка или клип с описание. Целта е да създаде по-богато използваемо описание на тези артефакти. За всяка статия е необходимо да има 20 концепции, които най-добре я описват, и това да са референции към техните бази данни”, разказва Атанас Киряков. В резултат на това може автоматично да се генерират новинарски емисии или тематични уеб страници.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар