Българска фирма лансира иновативно клауд решение

Решението StorPool е изключително икономично по отношение на хардуерните ресурси, заяви Боян Кроснов

Решението StorPool е изключително икономично по отношение на хардуерните ресурси, заяви съоснователят на едноименната компания Боян Кроснов

Концепцията за съхранение на данни в момента е остаряла и не отговаря на изискванията на 21 век. Това каза Боян Иванов, съосновател на стартиращата компания StorPool, по време на форум за Третата платформа, организиран от IDC България.

Начините на съхранение датират отпреди повече от 30 години и не успяват да покрият нуждите на клауд ерата. Създателите на StorPool прогнозират, че след 5 години съхранението на данни в големи мащаби ще се реализира от технология, подобна на тяхното облачно сторидж решение.

StorPool е новостартирала българска компания, разработила едноименно софтуерно решение за съхранение, което използва стандартни сървъри с твърди дискове или SSD, свързани в мрежа. Благодарение на него, те работят не като отделни устройства, а като един голям сторидж масив.

Решението обединява производителността и пространството за съхранение на всички машини в мрежата. Подходящо е за потребители, които имат нужда от голяма производителност на системата за съхранение като доставчици на хостинг или облачни услуги и центрове за данни, оборудвани с големи машини на различни доставчици.

„Нашият подход е да предлагаме продукта като софтуер-дефинирано решение. Системата за съхранение се състои от стандартни компоненти от познати производители и софтуер, благодарение на който те работят заедно”, коментира Боян Кроснов, съосновател на  StorPool.

Решението е изключително икономично по отношение на хардуерните ресурси, като използва едва 10% от капацитета на машините, допълни Кроснов.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар