Пакистан води по компютърни вируси

Microsoft публикува проучване за нивото на компютърните вируси в световен мащаб през миналата година. Данните са събрани от двата й продукта за сигурност – Security Essentials и Windows Defender, които са широко разпространени сред потребителите на Windows.

Пакистан е страната с най-голям процент инфектирани компютри (източник: Microsoft)

Пакистан е страната с най-голям процент открити вируси по компютрите  (източник: Microsoft)

Като цяло, средното ниво на разпространение на малуер сред компютрите е намаляло до 21,58% към края на 2013 г., като на този фон се отличава Пакистан с показател от 60,11%. Много от зловредните програми обаче се блокират от антивирусите, така че нивото на инфектиране е по-ниско – в най-заразената страна, Пакистан, то е 35,8%.

Една от водещите заплахи е Rotbrow– троянски кон, който се инсталира като добавка към браузъра и се опитва да печели от реклами. Отчетлива тенденция през миналата година са също така измамите с кликове.

Microsoft препоръчва на потребителите да ползват антивирусни решения, които се обновяват редовно и така поддържат компютрите защитени. От критично значение е също така да се актуализират програмите на Adobe, Microsoft и Oracle, в частност Java, тъй като хакерите най-често атакуват през открити в тях уязвимости.

Коментар