Google показа „робомобил” без волан и педали

За разлика от други автономни коли, „робомобилът” на Google няма нито волан, нито педали (снимка: ReCode.net)

Автономната кола на Google няма нито волан, нито педали (снимка: ReCode.net)

Google разработва автомобил, способен да се движи без човешка намеса. Иновативната кола беше представена на конференция в Калифорния лично от съоснователя на компанията – Сергей Брин.

За разлика от други автономни коли, „робомобилът” на Google няма нито волан, нито педали. Пътуващите в него указват адреса, на който искат да стигнат, натискат един бутон и колата тръгва по зададения маршрут. Предвиден е също бутон за спиране на автомобила на място, различно от крайния адрес.

Първоначално, безпилотната кола ще бъде двуместна, с максимална скорост 40 км/ч. Тя ще се ориентира на пътя с помощта на лазерни датчици, радари и камери, допълнени със софтуер от Google. Автопилотът ще бъде включен към специална версия на услугата Google Maps, която отчита параметри като ширина на пътя, височина на светофарите, знаци за пътното движение, пешеходни пътеки, цвят и тип на разделителната лента.

Прототипът на автономната кола е създаден от нулата, твърди Сергей Брин. Особено внимание е отделено на сигурността – автомобилът има мека предна броня и нечупливо стъкло, което наподобява пластмаса. Google работи в партньорство с компании от Детройт, Калифорния и Германия, но имената им не се съобщават.

Проектът на Google за самоуправляеми коли датира от 2009 г. Досега компанията тестваше технологията с помощта на автомобили на Toyota, които вече навъртяха 1,1 милиона километра без смущаващи инциденти. Плановете на Google предвиждат пускане на подобни коли в периода от 2017 до 2020 г., а в недалечно бъдеще ще започнат тестове на 200 робомобила.

Разработката на автономните коли е поверена на научно-изследователската лаборатория Google X, която се занимава с технологии от бъдещето, способни да променят света, под ръководството на Сергей Брин. Самоуправляеми коли разработват също автомобилните гиганти Nissan, General Motors, Mercedes-Benz и Tesla. Очаква се Tesla да пусне своя автономен автомобил през 2016 г.

Коментар