Китай не иска сървъри на IBM в банките си

IBM може да загуби достъп до пазар за ИТ оборудване в Китай на стойност 125 млрд. долара годишно

IBM може да загуби достъп до пазар за ИТ оборудване в Китай на стойност 125 млрд. долара годишно

Правителството на Китай може да наложи забрана за използване на сървъри на IBM в банките в страната. Като формална причина за това решение може да послужи поредният шпионски скандал между Пекин и Вашингтон.

В резултат на санкцията, IBM може да загуби достъп до пазар за ИТ оборудване на стойност 125 млрд. долара годишно, предаде Блумбърг. В момента Народната банка и Министерството на финансите на Китай изучават доколко машините на IBM отговарят на стандартите за финансова сигурност.

Китайските власти препоръчват на банките да намерят нови доставчици на сървъри или да инсталират на съществуващите друг софтуер. Според източници от банковите среди, на които се позовава Ройтерс, подобна промяна е технически много трудна за реализиране.

Според анализатори, Пекин засилва сигурността на правителствените и търговски системи, заради скорошните разкрития на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, че Агенцията за национална сигурност на САЩ залага пролуки за шпиониране в ИТ оборудването, изнасяно от американските компании.

„Китай вече не се нуждае от американските компании, както това беше през последните десетилетия”, казва пред Блумбърг Дънкан Кларк, ръководител на консултантската компания BDA China. Твърди се, че правителството на Китай е създало специална работна група, която се занимава с промени в политиката за интернет сигурност.

Една от големите банки в страната – China Postal Savings Bank Co – използва сървъри от китайския производител Inspur International Ltd. в рамките на пилотна програма, стартирала през март 2013 г. Правителството иска да разпространи тази програма и в други банки.

Планираните ограничения могат да засегнат сериозно бизнеса на големи корпорации като IBM, Cisco, Qualcomm и Microsoft. По данни на Forrester Research, през 2014 г. разходите за ИТ технологии в Китай ще нараснат с 11% до 125 млрд. долара, като все по-голям дял от бизнеса ще се пада на местните компании-производители. През първото тримесечие на годината приходите на IBM в Китай са намалели с 20%, а тези на Cisco – с 8% за периода февруари-април.

Коментар