Google Glass помагат на водачите на електромобили

Google Glass ще помага на шофьорите да намират лесно най-близката станция за зареждане за своя електромобил

Google Glass ще помагат на шофьорите да намират лесно най-близката станция за зареждане за своя електромобил

Очилата с допълнена реалност Google Glass са на път да се сдобият с ново приложение от SemaConnect, един от големите американски производители на зарядни станции за електрически автомобили.

Приложението ще помага на водачите да намират лесно най-близката станция за зареждане за своя електромобил. Друг е въпросът дали това ще бъде законно, пише GreenTech.bg.

Приложението, представено за одобрение този месец, показва станции за зареждане в рамките на 35-40 км от местоположението на притежателя на Google Glass. То може да отведе човека до най-близката зарядна станция. Навигацията е усъвършенствана и водачът може да получи инструкции стъпка по стъпка, завой след завой, и дори може да инициира сесия за зареждане с помощта на Google Glass.

Звучи много удобно, но остава отворен въпросът дали това ще бъде законно или не. Все повече американски щати подготвят забрана за използване на Google Glass по време на шофиране. Приложението на SemaConnect би било почти безполезно, ако не може да се използва по време на шофиране, но е и вярно, че заиграването с подобни устройства зад волана е твърде рисковано.

Един сенатор от Илинойс наскоро представи законопроект, който ще направи шофирането с Google Glass незаконно в щата. Подобни проекти вече са изготвени и в седем други щата.

Google, от своя страна, е наела бившия политически директор на кабинета на чикагския кмет – Джон Боровичка, в опит да се защити от подготвяните ограничения, съобщава Streetsblog USA. „Glass е създаден, за да свързва хората със света около тях, а не за да ги отвлича от него”, гласи изявление на Google.

Коментар