Wi-Fi в европейските самолети през 2017

Wi-Fi мрежата в самолета ще комуникира със сателитите през 4G

Wi-Fi мрежата в самолета ще комуникира със сателитите през 4G

Американските авиолинии вече интегрираха Wi-Fi в своите самолети, но в Европа процесът протича по-бавно. Самолетите на авиокомпаниите от ЕС, както и тези идващи или отиващи към държави извън съюза всъщност нямат Wi-Fi.

Така, дори ако имате лаптоп или таблет, не можете да направите нищо в интернет с него, освен ако той не поддържа 3G. Но като се има предвид натискът за изключване на електрониката по време на целия полет, 3G също може да отпадне като решение.

Но позицията на европейските регулатори да не въвеждат Wi-Fi в самолетите започва да се пропуква. Очевидно процесът ще се развива стъпка по стъпка, защото без връзка към сателитна мрежа в орбита около Земята, Wi-Fi би била безполезна технология в самолетите.

На първия етап трябва да бъде създадена мрежа въздух-земя, която ще позволи обмен на данни между Wi-Fi мрежата в самолета и сателитите през 4G. Компанията Inmarsat иска да създаде общоевропейска мрежа за тази цел и вече преговаря за партньорство с доставчици на 4G оборудване и услуги.

Новата спътникова мрежа ще подкрепи също аварийните системи за гражданска защита и помощ при бедствия. Това ще бъде всъщност една централна Wi-Fi/4G мрежа от типа въздух-земя, която ще се нарича Europasat.

При своя полет самолетът ще установява връзки с различни клетъчни кули, докато сателитът Europasat ще обезпечава постоянна връзка. Всичко трябва да бъде готово до края на 2017 г., което е доста ранен срок за подобен голям проект.

Коментар