Отпечатани къщи навлизат в строителната индустрия

Цялата структура на новите къщи е направена от нисковъглеродни материали и няма бетонен фундамент (снимка: Facit Homes)

Цялата структура на новите къщи е направена от нисковъглеродни материали и няма бетонен фундамент (снимка: Facit Homes)

Отпечатаните на 3D принтер домове бавно, но сигурно влизат в руслото на строителната индустрия. Компактни, високотехнологични машини превръщат триизмерни компютърни модели в прецизни физически компоненти, които могат да бъдат сглобявани като лего блокчета за изграждането на цели домове – това е същността на технологията, разработена от американската фирма Facit Homes.

Водещ елемент при новата технология е използването на CNC рутери за производство на „касети” от устойчиво добит шперплат. Те биват запълвани с целулозна изолация във вид на спрей. Така се създава топлинна обвивка, която следва най-добрите принципи на проектирането, пише GreenTech.bg.

Цялата структура е направена от нисковъглеродни материали и няма бетонен фундамент. Вместо да лежи на бетонна основа, къщата, построена чрез този процес, стъпва на спираловидни купчини, които могат да бъдат отстранени от земята за „нула време” и без следа.

Иновативен софтуер спестява ръчния процес и създава възможност за производство на строителни елементи директно от цифрови модели, вместо използване на системи за сградно информационно моделиране (BIM).

Новият тип къщи се проектират и произвеждат цифрово чрез използване на машини с централен процесор. Компанията, създала процеса, вече го прилага както за създаване на поръчкови домове от висок клас, така и за производство на евтини, достъпни къщи.

Коментари по темата: „Отпечатани къщи навлизат в строителната индустрия”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    3D принтер или CNC рутери? Това са две огледални технологии с коренно различни характеристики и цена на производството!!!

  2. ъъъ

    “http://vbox7.com/play:57ff179a4b”
    3d принтери принтират 10 къщи за по-малко от 24 часа

Коментар