Microsoft обмисля софтуер с отворен код

Не е за вярване, но Microsoft може да отвори кода на един от своите софтуерни продукти. Става въпрос за програмата Windows Live Writer (част от пакета Microsoft Windows Essentials), която не е обновявана от 2002 година насам, но все още много потребители я ползват.

Скот Хансълман се надява, че ако неговото съобщение бъде ретуитвано 20 000 пъти, Microsoft ще одобри идеята за отваряне на кода на Writer

Скот Хансълман се надява, че ако неговото съобщение бъде ретуитвано 20 000 пъти, Microsoft ще одобри идеята за отваряне на кода на Writer

Windows Live Writer (WLW) е десктоп приложение, с помощта на което потребителите могат да публикуват нови статии, снимки и видео в техните блогове, без дори да имат достъп до самата уеб платформа. WLW поддържа популярни услуги като WordPress и Blogger.

Ръководни фактори в Microsoft обмислят възможността за отваряне на кода на Windows Live Writer, съобщава в Twitter Скот Хансълман, разработчик в компанията. Подобен ход ще позволи на заинтересовани разработчици да поддържат продукта жив и да го обновяват.

Хансълман се надява, че ако неговото съобщение бъде ретуитвано 20 000 пъти, Microsoft ще одобри идеята за отваряне на кода на WLW, тъй като тогава ще стане очевидно, че приложението е много популярно сред блогърите.

В момента програмата Windows Live Writer е достъпна за сваляне безплатно за всички актуални версии на Winows, вкл. XP и Windows 8.1 Update. Все още няма официален коментар от страна на Microsoft по идеята на Скот Ханселман за отваряне на кода на WLW.

Коментари по темата: „Microsoft обмисля софтуер с отворен код”

добавете коментар...

  1. (c:

    koko, kokoooo, koko,

    GNU е един не лош проект, но е далеч от нещо забележително.

    GCC, част от GNU, е един типичен ТОТАЛЕН БОКЛУК, нарушаващ всякакви софтуерно-инженерни принципи. И всичко това с великата цел никой да не бил крадял части от кода.

    Да, ама по тоя повод се появи LLVM/Clang – добре структуриран, модулен, лесен за разбиране и разширяване. А и като компилатор, Clang е значително по-добър от GCC.

    Да се върнем на GPL:  Лицензът има отгомен пропуск, т.нар. “ASP loophole”. Столман се опитва да го реши чрез Affero GPL. Изведнъж се оказва, че никой не иска да го ползва. Защото е против тия корпоративни интереси, дето разправяш, че ги няма. Самият Столман го оставя като допълнителен лиценз, не го включва директно в GPLv3. Нито се опитва да смени лиценза на GNU към Affero GPL. Защо ли?

    Ето ти още малко значително по-смислени лицензи за отворен код: MIT, Apache 2, BSD. Creative Commons също може да се използва, но целта му не е софтуер.

    Всеки един от тези лицензи дава пълна свобода на ползване, даже по-голяма от GPL, защото всеки може да надгради кода, че и да изкарва пари от това.

    Контролът на злоупотребите там се осъществява чрез пазарни принципи. Т.е. всеки може да имплементира дадена функционалност. Ако един я пусне за пари, друг ще я пусне за без пари. Ако се окаже, че не всеки може да я имплементира, значи явно има нещо, което струва съответната сума.

    Единственото, с което мога да сравня лиценз, който задължава разработчиците да си подаряват труда (GPL), е концлагер. За щастие, е свободно-избираема дисциплина. И аз стоя надалеч.

  2. koko

    Тази идиотия с авторските права е една от най-големите измислици в съвременната ни история. GNU e прекрасен проект зад който няма корпоративни интереси-даващ свобода, на потребителя! Не става въпрос за безплатен софтуер или за безплатна бира!А за софтуер, който дава свобода на поретебителя то ест софтуер, който може потребителя да контролира, а не софтуер който контролира потребителя!
    P.S. До (c: -изпий една чаша студена вода! Аз черпя! Може и нещо по-силно да изпиеш………………….от аптеката !

  3. (c:

    До 🙂

    Аз лично чакам деня, в който MS ще затворят врати завинаги, но …

    GNU GPL не е единственият лиценз за отворен код на тая планета. Всъщност, е един от най-скапаните. Уж говори за свобода, а реално става дума за абсолютно безплатно ползване. В което няма нищо лошо, до момента, в който някой започне да прави пари на чужд гръб.

    Смислените лицензи с отворен код позволяват безплатно ползване на софтуера за лични цели, но за комерсиално ползване се плаща. А, такива съществуват още от преди оня катил Столман да се сети да прави GNU.

    GNU is not Unix … в смисъл, че е изграден изцяло върху философията и концепциите на Unix, просто кодът е пренаписан, с единствената цел да заобиколи авторските права, не да подобри. С други думи, GNU Е Unix във всяко едно отношение.

  4. harry

    kasno e libe za kitka:-)))))))))))))

  5. :)

    Хе-хе… “Отваряне на кода” е ефемизъм, който изобщо не е задължително да означава GNU GPL. ‘Айде да не се лъжем – M$ от десетилетия воюва с всички възможни методи срещу софтуера с публичен лиценз, та колкото и да си пънат да си навличат овча кожа, хищническите си мераци не могат да скрият.

  6. kanbri

    Kusno bace,kusnoooo

Коментар