Еърбег системата причинява взрив в колата

Дефектен компресор може да причини взрив при сработване на въздушната възглавница и да нарани пътиците в колата (снимка: Toyota)

Дефектен компресор може да причини взрив при сработване на въздушната възглавница и да нарани пътниците в колата (снимка: Toyota)

Милиони коли, продадени по света, крият сериозен риск за пътуващите в тях. Дефектен компонент в еърбег системата може да причини травми на пътниците отпред в случай на авария.

Проблемът съществува в автомобилите на водещи производители като Toyota, Honda, Nissan и BMW. Дефектен е компресорът, произведен от компанията Takata – втория по големина доставчик на компоненти за автомобилни системи за сигурност.

Устройството може да предизвика взрив при сработване на еърбега и да нарани хората, които се намират в колата, съобщи Ню Йорк Таймс. През миналата година Toyota, Honda, Nissan и BMW са продали общо 3,6 милиона автомобила с дефектни компресори от Takata. Машините са произведени в периода от 2000 до 2006 г.

Takata публикува списък със серийните номера на бракуваните компресори, но той се оказа непълен. Японският гигант Toyota пък обяви кампания за изтегляне от пазара и ремонт на 2,3 млн. автомобила, вкл. модели Corolla, Corolla Matrix, Tundra, Sequoia, Lexus SC 430 и др.

Много от клиентите на Toyota, които попадат в списъка за 2013 г., обаче не са потърсили сервизна помощ, въпреки сериозния риск за сигурността им. Същевременно, проблемът може да се прояви и в други марки автомобили, вкл. Mazda и Chrysler.

Коментари по темата: „Еърбег системата причинява взрив в колата”

добавете коментар...

  1. мухаха

    Мерцедесите в последно време са толкова некачествени че това ще е последният им проблем.

  2. Цветелин

    Мерцедес го няма так че да се оправят останалите))) Не напразно мерц си е мерц!

Коментар