Microsoft залага на собствени процесори за търсене

Microsoft ще ползва програмируеми чипове FPGA от Altera, за да ускори търсенето в Bing

Microsoft ще ползва програмируеми чипове от Altera, за да ускори търсенето в Bing

Microsoft приключи тестването на сървъри с чипове FPGA, програмирани от нейни специалисти. Новите машини ще обслужват услугата за търсене Bing и се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през 2015 г.

Микросхемите FPGA се програмират след производството им, в зависимост от конкретните приложения. Microsoft ще ползва чипове FPGA от Altera – пионер в технологията, предаде Wired. Двете компании са работили в тясно сътрудничество при разработката и програмирането на FPGA за Bing.

В рамките на пилотен проект са тествани 1632 сървъра с FPGA чипове от Altera. След успешните изпитания Microsoft е решила да оборудва с такива машини всичките си действащи центрове за данни. Първоначално сървърите ще обслужват търсачката Bing, а на по-късен етап – и други услуги на Microsoft.

Сървърите стъпват на централен процесор Intel Xeon със стандартна x86 архитектура и платка с чип FPGA. По време на теста FPGA платките на всички сървъри са били обединени в машинна търсеща мрежа Catapult, която е обработвала заявки от сайта Bing, изземвайки тази функция от централния процесор. За допълнително увеличаване на производителността 8 платки FPGA са обединявани в един възел.

Системата Catapult демонстрира 40 пъти по-висока скорост при обработка на заявките към Bing, в сравнение със стандартните процесори. Реално обаче, ръстът в производителността ще бъде по-нисък, тъй като част от задачите ще продължат да се изпълняват от процесорите Xeon. Екипът на Microsoft, ангажиран в проекта, очаква увеличение на производителността при търсене поне 2 пъти.

Ако запази сегашната скорост на обработка на заявките за търсене, Microsoft би могла да намали двойно броят на сървърите в своите центрове за данни, твърди ръководителят на екипа Дъг Бъргър. Друго предимство на FPGA спрямо стандартните процесори е възможността за преконфигуриране на чиповете при възникване на нови функции в Bing.

Коментари по темата: „Microsoft залага на собствени процесори за търсене”

добавете коментар...

  1. (c:

    Да, FPGA могат да бъдат използвани за проектиране на процесори, т.е. за тестването на различни дизайни и архитектури. Но, в статията не пише точно това.

  2. Драгомир

    FPGA чиповете не са по-добри от енерго-ефективни централни процесори. Самата технология FPGA поради възможностите си за преконфигуриране е с голяма част изключени компоненти и съответно по-голяма площ на чиповете и съответно по-голяма консумация на ток.

    FPGA е удачно да се ползват, единствено като универсален заместител на чипове с нестандартна логика. В случая с bing мнооого по-евтиното и правилно решение е наистина Microsoft да си разработи и поръча свои специализирани чипове, които да се ползват за търсачката. А може би точно това ще направят. А сега това е само рекламна новина, защото FPGA стана много модно напоследък сред инженерите.

  3. (c:

    А, може би прочетох статията?

    Заглавието гласи: “Microsoft залага на собствени процесори за търсене
    Microsoft залага на собствени процесори за търсене”

    Кои са точно собствените процесори на Microsoft? Защото тези на Altera са си на Altera.

  4. fofu

    Може би ако беше прочел по-внимателно щеше да видиш какво точно пише: “Microsoft ще ползва чипове FPGA от Altera – пионер в технологията, “

  5. (c:

    Това, че FPGA работи по различен начин от класическите процесори, не значи, че Microsoft са направили собствени процесори.

    От доста време всеки може да си купи подобен процесор и да го програмира. Xilinx, Altera …

Коментар