България се присъедини към инициативата „Графен”

Инициативата „Графен” с бюджет 1 млрд. евро ще помогне на Европа да превърне авангардните научни изследвания в продаваеми продукти (снимка:Европейска комисия)

Инициативата „Графен” с бюджет 1 млрд. евро ще помогне на Европа да превърне авангардните научни изследвания в продаваеми продукти (снимка: Европейска комисия)

Европейската научноизследователска инициатива „Графен” удвоява своя мащаб. Нови 66 партньори са поканени да се присъединят към консорциума в резултат на покана за кандидатстване на стойност 9 млн. евро, като сред тях е и България, съобщи Европейската комисия.

Въпреки че повечето партньори са университети и научноизследователски институти, делът на участващите предприятия, предимно МСП, се увеличава. Това показва нарастващия интерес към графена от страна на стопански организации.

В партньорството вече участват повече от 140 организации от 23 страни. То е напълно готово да пренесе „материала чудо” графен и свързаните с него слоести материали от академичните лаборатории в ежедневието.

„Европа е начело на революцията на графена. Този „материал чудо” има потенциал значително да промени нашия живот: той стимулира разработването на нови медицински технологии, например изкуствени ретини, и развитието на по-устойчив транспорт с леки и свръхефективни батерии”, заяви по повод Седмицата на графена заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

66-те нови партньори са от 19 страни, като 6 от тях за първи път ще имат представители в консорциума – това са Беларус, България, Чешката република, Естония, Унгария и Израел. За партньори в инициативата от страна на България са поканени БАН и „Нано Тех Лаб” ООД.

Със своите 16 нови партньори Италия вече има най-голям брой участници в инициативата, заедно с Германия (по 23). След тях се нареждат Испания (18), Обединеното кралство (17) и Франция (13).

Над една трета от новите партньори са предприятия, предимно МСП, докато в първоначалния състав на консорциума техният дял бе 20%. Поканата за кандидатстване на стойност 9 млн. евро, част от първоначалния етап на инициативата (2014-2015 г.), за който са предвидени 54 млн. евро, привлече 218 предложения от 738 организации от 37 страни. 21 от приложенията бяха избрани за финансиране.

Графенът бе създаден и изпробван в Европа, за което през 2010 г. Андрей Гейм и Константин Новоселов от Манчестърския университет получиха Нобелова награда. Инициативата „Графен” с бюджет 1 млрд. евро ще помогне на Европа да превърне авангардните научни изследвания в продаваеми продукти.

Коментар