Корейските хай-тек гиганти доминират в света

Перлата на корейската индустрия, Samsung, е световен лидер в битовата техника и втори в производството на чипове след Intel

Корейските производители са лидери в битовата техника и втори в полупроводниковата индустрия

Любопитни данни за световната индустрия изнесе компанията CEO Score, която е анализирала финансовите показатели на водещите производители от 22 страни. Резултатите показват, че в девет от отраслите – вкл. ИТ и битова електроника, автомобилна и стоманена индустрия, корабни и металообработващи машини, товарни и комуникационни услуги – компаниите от Южна Корея влизат в челната десетка на лидерите по обем на продажби.

В частност, двете перли на корейската хай-тек индустрия – Samsung Electronics и LG Electronics – изпреварват значително останалите компании по приходи от битова техника, вкл. телевизори, LCD монитори и др. Анализът на CEO Score показва, че през 2013 г. Samsung е получила 48,2 милиарда долара от продажбата на подобни продукти, а LG – около 36 млрд. долара.

Корейските компании оставят далеч зад себе си конкурентите от Япония, сред които Sony, Toshiba и Panasonic. Продажбите на битова техника са донесли на водещите в сектора японски компании съответно 16,4, 12,5 и 11,4 млрд. долара, пише BusinessKorea.

Що се отнася до мобилната и полупроводниковата индустрия, Samsung също се нарежда сред лидерите, като заема второ място през миналата година. Приходите на компанията в двете направления възлизат съответно на 132,8 и 35,8 млрд. долара. Пред Samsung в мобилната индустрия е Apple с резултат от 171 млрд. долара, а в производството на чипове води Intel с приходи от 52,7 млрд. долара.

Коментар