НАСА планира „лов” на астероиди към 2019 г.

Корабът ARM ще може да захваща изцяло малки астероиди с размери до 10 метра или подходящи части от по-големи обекти

Корабът ARM ще може да захваща изцяло малки астероиди с размери до 10 метра или подходящи части от по-големи обекти (снимка: НАСА)

Американската космическа агенция НАСА планира да пусне през 2019 г. роботизиран кораб за изучаване на астероиди. Asteroid Redirect Mission (ARM) ще бъде изстрелян в космоса с мисия да улови малки астероиди и да ги заведе в орбита около Луната.

По-късно, през третото десетилетие, астронавтите на НАСА ще могат да достигат подобни обекти и да ги изучават подробно, съобщи официално космическата агенция.

ARM ще може да захваща изцяло малки астероиди с размери до 10 метра или подходящи части от по-големи обекти. НАСА работи по два варианта на технологията – единият предвижда използване на специална капсула, а вторият ще разчита на роботизирани устройства за захващане.

В момента са идентифицирани девет астероида, които са потенциално подходящи за улавяне с ARM. Един от тях, наречен MD 2011, има диаметър 6 метра и относително малка плътност, според снимки от космическия телескоп Спицър.

Разработката на ключовите компоненти на ARM се финансира със скромен бюджет от 5 милиона долара. Първият астероид за „ловуване” ще бъде обявен една година преди изпращане на кораба в космоса.

Коментар