Лого ще обозначава сигурните онлайн аптеки

Потребителите рискуват да купят по интернет фалшифицирани лекарства, които могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни

Потребителите рискуват да купят по интернет фалшифицирани лекарства, които могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни

Европейската комисия въвежда лого, което гарантира безопасността на потребителите при покупка на лекарства по интернет. Логото ще дава сигурност, че дадена онлайн аптека е автентична и безопасна, съобщиха от Брюксел.

Комисията прие днес регламент за изпълнение съгласно Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, с който се определят дизайнът на общо лого за онлайн аптеките и техническите изисквания за гарантиране на неговата автентичност. Логото ще може да се използва навсякъде през втората половина на 2015 г.

„Когато купуват лекарства по интернет, потребители трябва да са наясно, че ако не използват законни онлайн доставчици, рискуват да купят фалшифицирани лекарства, които могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни. Комисията изготви общо лого за онлайн аптеките, за да осигури безопасността на потребителите”, заяви Тонио Борг, европейски комисар по въпросите на здравеопазването.

Логото трябва да е поставено на началната страница на онлайн аптеката. На мястото на правоъгълника в средната лява част ще бъде знамето на съответната държава от ЕС, където е установена аптеката, а текстът ще бъде преведен на официалните езици на тази страна.

logo

На мястото на правоъгълника ще бъде знамето на държавата, в която е аптеката

Как функционира новата система? Първо, потърсете логото на уебсайта, от който смятате да купите лекарства, и щракнете върху него. Трябва да бъдете пренасочен към уебсайта на националния регулаторен орган, на който има списък с всички законни онлайн аптеки и други законни търговци на дребно на лекарства. Проверете дали аптеката е в списъка. Ако е в списъка, продължете със своята поръчка. Ако не е в списъка, не купувайте от този уебсайт. Използвайте някой от законните търговци на лекарства, посочени на уебсайта на националния регулаторен орган.

Регламентът следва да влезе в сила през следващите четири до шест седмици. Държавите от ЕС разполагат с една година, за да се подготвят за прилагането му. Европейската комисия ще предостави на националните власти набор от инструменти за комуникация, за да им помогне при подготовката на информационните кампании.

Коментари по темата: „Лого ще обозначава сигурните онлайн аптеки”

добавете коментар...

  1. Pony

    До, Anonymous какво се правиш на отворен и анонимен!?

  2. Anonymous

    Трябва да се въведе лого и за форумите и социалните мрежи, и да се знае кой отговаря на стандартите за свобода на мнения и равнопоставеност на участниците, анонимност за желаещите, и едновременно с това на защита от обиди, клевети, изнасяне на лични данни и т.н.

Коментар