SQL ще обработва и големи многомерни масиви

SQL-подобният език RASQL позволява работа с многомерни масиви от данни

SQL-подобният език RASQL позволява работа с многомерни масиви от данни

Работна група към ISO се е заела със задачата да създаде допълнение към стандарта ISO 9075, наречено SQL/MDA (Multi-Dimensional Arrays), което ще позволи работа с многомерни масиви от „големи данни”.

В момента SQL (език за структурирани запитвания) не поддържа по елегантен начин обработка на многомерни масиви. Вместо това се използват специализирани решения, дори ако данните се съхраняват в SQL база. Така в метеорологията се обработват четириизмерни масиви от данни, които включват координати на местността, височина и време.

За заявки към многомерните масиви се използва SQL-подобен език RASQL, който вече се поддържа от географските информационни системи GDAL и MapServer.

Същевременно, успешно се развива свободният проект Rasdaman, който позволява създаване на системи за анализ на многомерни масиви от данни, съобщи The Register. Rasdaman се интегрира безпроблемно с PostgreSQL и съдържа средства за разпределена обработка на заявки и създаване на клъстерни решения. Наскоро бе демонстрирана работа на над 1000 клъстерни възела за съвместна обработка на една заявка към база данни.

Коментари по темата: „SQL ще обработва и големи многомерни масиви”

добавете коментар...

  1. Боби

    MySQL поддържа ли го?

  2. Драгомир

    source като превод е много добре, но като смисъл и оригинала е постен (да го кажем празни приказки). Кой ще чете статия за SQL, освен тези които работят с такива система. А авторът (на английския текст) явно не е от тях. Той е писател човека, а не е писател (на SQL примерно).

  3. source

    SQL doesn’t offer an elegant way to handle the kinds of arrays generated by scientific big data. For example, meteorology might maintain four-dimensional data sets covering location, altitude and time, and those kinds of arrays are held and processed in other environments, even if the data stores are then referenced in an SQL database.

  4. Юли

    Всъщност става дума за безплатна реклама на Rasdaman… 😀

  5. Кръстьо Костов

    Извинете, доколкото знам – SQL -a и в момента обработва мултидименсионни масиви. Само че те трябва да се представят по определен начин – т.е. – като колони в таблицата.
    За какво ново нещо става дума ?

Коментар