Назрява проблем с SQL сървърите по света

Бизнесът на много организации по света зависи от остарял и неподдържан софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Много бизнеси по света са базирани на SQL сървъри, които не са актуализирани от десетилетия и не се поддържат от Microsoft. Това е огромна дупка в сигурността и крие риск от успешни хакерски атаки. Собствените на такива сървъри не бързат да обновяват инсталациите.

Приблизително 20% от всички съществуващи SQL сървъри в света, работещи с Microsoft SQL Server, са остарели, алармира The Register. Техните собственици отдавна са забравили за необходимостта от актуализиране на системата за управление на бази данни (СУБД) и използват версии с давност от години, а в някои случаи и десетилетия.

Към момента неподдържаните SQL сървъри са около 19,8%, но след три седмици делът им ще нарасне до 32%. На 9 юли 2014 г. поддръжката на Microsoft SQL Server 2014 – СУБД, издадена преди 10 години – ще бъде преустановена. Нейните потребители ще могат да получават актуализации, но срещу допълнителна такса.

Microsoft широко използва тази схема на платени актуализации с Windows, но в мащаба дори на голяма компания актуализация на стара версия на MS SQL често може да струва по-малко от инсталирането на нова версия на Windows на целия компютърен парк.

Ситуацията е депресираща

По данни на платформата за управление на ИТ активи Lansweeper, която е провела проучване сред компании на тема „на колко години е SQL сървърът, от който зависи вашият бизнес”, близо всеки десети (9,11%) от над 1,1 милиона SQL сървъра, управлявани от Microsoft SQL Server, работят на версия 2012 на СУБД. Тази версия загуби техническа поддръжка отдавна, както и MS SQL 2008 (7,74%), 2005 ( 2,42%) и 2008 R2 (0,45%).

Някои компании все още използват древната СУБД MS SQL Server 2000 и дори по-стари версии – 0,26% е техният дял, според статистика за май 2024 г. Подобен дял има и най-модерната към момента MS SQL Server 2022 – 0,34%. Лидери са версиите 2019 (44,3%), 2017 (13,51%), 2014 (12,02%) и 2016 (9,82%).

Може само да гадаем за общия брой компании, работещи с остарели версии на Microsoft SQL Server, но това е една от най-популярните (и в някои рейтинги дори най-популярната) СУБД в целия свят. Според данни на Statista.com, към септември 2023 г. Microsoft SQL Server е на трето място по търсене след Oracle и MySQL DBMS. PostgreSQL заема четвърто място в класацията, значително зад Microsoft.

Според рейтинга на портала Enlyft, Microsoft SQL Server е на първо място с дял от 14% и повече от 202 хиляди компании в света използват тази СУБД. Второ място държи MySQL (около 14%, 196,7 хиляди), трета е Microsoft Access (7%, 108 хиляди). Следват PostgreSQL (7% 102,4 хиляди), MongoDB (6% 93,04 хиляди) и Elasticsearch (по-малко от 5%, 61,09 хиляди компании).

Кой е виновен

Докато Microsoft се сблъсква с проблема с прехода на потребителите от Windows 10 към Windows 11, като прилага всякакви трикове, за да ги накара да обновят платформите си, системните администратори са изправени пред подобен, макар и не толкова публично известен проблем.

ИТ специалистите са твърде наясно с рисковете от изпълнението на критични за бизнеса процеси на остарял софтуер, както и с рисковете от използване на остарели СУБД. Въпреки това убеждаването на борда на директорите или дори само на висшия мениджмънт да отдели средства за софтуерни актуализации може да бъде доста трудно.

Според главния стратегически директор на Lansweeper, Роел Декно, който има 18 години опит в Microsoft, включително като ръководител на промотирането на SQL Server 2008 и 2012, никога не е лесно да накараш хората да се откажат от по-старите версии на софтуера. Възможна причина за това може да е фактът, че вътрешните приложения, използвани в компанията, са адаптирани специално за конкретна СУБД. Декно нарича това явление „лепкавост на приложенията”.

Поглед напред

Може би непоследователният подход към обратната съвместимост, който съществуваше през последните десетилетия, изигра роля в развитието на действителния пазар на СУБД, отбелязва The Register. Извършването на промени, включително преминаване към нова СУБД, може да не е лесно, но това не означава, че не трябва да се прави.

Разработчиците като цяло не искат да бъдат обвързани с остаряла версия на софтуера, особено когато става въпрос за бази данни. В крайна сметка новите версии не само коригират стари грешки, но и добавят нови функции, които могат значително да опростят работата им.

Коментари по темата: „Назрява проблем с SQL сървърите по света”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Манчо +1

  2. Манчо

    Заглавието е подвеждащо, не проблем с SQL, а с базата MS SQL.
    Какво толкова, те не са най-популярната система а зад Oracle и MySQL и почти наравно с PostgreSQL. Освен това има десетки безплатни релационни бази, хората да се научат да ги ползват вместо да сядат на микрошит

Коментар