Oracle обяви революция в базите данни

Лари Елисън обеща значителни икономии за бизнеса с новата разработка Oracle Autonomous Database Cloud – напълно самоуправляема база данни

Революция в системите за управлениe на бази данни (СУБД) обяви лидерът на софтуерната корпорация Oracle – Лари Елисън. Новият продукт на компанията, представен на Oracle OpenWorld в Сан Франциско, представлява напълно самоуправляема база данни, която няма аналог в света, твърди разработчикът.

Oracle Autonomous Database Cloud е създадена на основата на Oracle Database 18c. Първата автономна база данни ще заработи още тази година в облачната услуга Data Warehouse. По-късно към нея ще бъдат включени и други услуги като OLTP Database, Express Database и NoSQL Database.

Иновативната СУБД може да се реализира на платформа Oracle Exadata при клиента, в облака Oracle Cloud и дори да се вгради в Oracle Cloud at Customer, поясниха от софтуерния разработчик.

По думите на Лари Елисон, самоуправляемата база данни е същата революционна разработка, каквато е интернет. Благодарение на технологията за машинно обучение, Oracle Autonomous Database Cloud почти не се нуждае от администриране и настройка. Освен това тази СУБД не допуска човешки грешки. Тя работи на принципа на действие на автопилота.

Oracle Autonomous Database Cloud е толкова самостоятелна, че променя самото понятие за администратор на база данни. Неговата работа вече няма да се свежда до ежедневни задачи като разпределяне на ресурси, настройка, резервиране и обновяване. Всичко това базата ще извършва самостоятелно, след като й бъдат зададени съответните политики. За администратора ще останат само проектирането, достъпът, анализът и защитата на данните.

Механизмът за машинно обучение, вграден в Oracle Autonomous Database Cloud, анализира системните журнали на събития, които съдържат информация за всичко, което се случва в мрежите, сървърите, операционната система, хранилищата за данни, виртуалните машини, програмите, системите за анализ и бази данни.

В процеса на обучение, СУБД започва сама да открива в данните и събитията явления, които са извън нормата. Освен това системата може да класифицира заявките и автоматично да настройва базата данни.

Способността на базата сама да открива ненормалните събития ще повиши значително нивото на нейната защитеност, подчерта Лари Елисън. Така например, базата може самостоятелно да определи дали даден мениджър е влязъл в системата от необичайна за него географска локация.

Автономната СУБД ще може също така да проследява кибератаки и да ги пресича своевременно, както и да прилага обновления на сигурността, без да прекратява работата си, допълват от Oracle.

В резултат на автоматичната оптимизация на кеширането, индексирането, паралелните изчисления, разпределянето и компресирането на данните, базата ще има по-малки изисквания към системните ресурси. Освен това задачите, свързани с OLTP и хранилища за данни, ще се изпълняват по-бързо.

Лари Елисън вярва, че новата СУБД на Oracle ще помогне на бизнеса да си спести разходи. Тестовете показват, че използването на Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud е от 5 до 8 пъти по-евтино, отколкото Oracle в облака Amazon RDS при еднакви заявки за едни и същи данни.

При сравнение на заявките с Amazon Redshift се оказва, че автономната СУБД ги изпълнява 15 пъти по-евтино. Потребителите на Amazon Data Warehouse, които преминат към Oracle Autonomous Database, ще икономисат от 50% до 80% от парите, които плащат в момента, твърди Елисън.

Oracle Autonomous Database Cloud гарантира достъпност на ниво 99,995%, т.е. допустимото прекъсване е не повече от 30 минути на година. Според Лари Елисън, облакът на Amazon не обезпечава подобна непрекъсваемост на работата, въпреки че цената на услугата е доста по-висока, отколкото при самоуправляемата СУБД на Oracle.

Коментари по темата: „Oracle обяви революция в базите данни”

добавете коментар...

  1. запознат

    “Всичко това базата ще извършва самостоятелно, след като й бъдат зададени съответните политики. За администратора ще останат само проектирането, достъпът, анализът и защитата на данните.”

    Ама че изхвърляне!

    Искам си клика обратно!

  2. ха

    Това 5 пъти по-евтино е нищо. Да го направи 500 пъти по-евтино и тогава да се хвали.

  3. Rado

    Лари пак се изхвърля. Базите вече не са никаква пречка пред ИТ развитието и никой не се вживява в тях. Отдавна администраторите се справят с базите без никакъв зор.

  4. Saevar

    може би улесняване на админите на ДБ ама не и края за тях, трябва и някой да се грижи за сигуността на данните както е посочено в статията а тя се изплънява от админите, а повечето админи на ДБ не са само админи а и много други функции инзпълняяват което е според зависи от дадената фирма/корпорация, така че това са хубави новини, само като тръгне да се използва да видим реакцията на хакерите …. ще е интересно.

  5. Кръстьо

    Браво, Лари !
    Сега да се вкара малко ИИ и в ОС-овете … и край на админите по света !

Коментар