Южна Корея планира преход към отворен код

Правителството на Южна Корея планира преход от Windows към софтуер с отворен код в близките години. Целта е намаляване на разходите за лицензи и прекратяване на зависимостта от Microsoft.

Планът за миграция към отворен код трябва да се реализира до 2020 година, съобщи TechEye. Предстои стартът на няколко пилотни програми, в които са включени 10 публични и частни институции.

Наскоро правителствените системи на Южна Корея преминаха от Windows XP на Windows 7, но към 2020 г., когато изтича поддръжката на тази ОС, се очаква раздяла със софтуера на Microsoft.

Резултатите от пилотните програми трябва да покажат дали операционните системи с отворен код са добър избор за администрацията на Южна Корея. Ако всичко мине гладко до 2018 г., правителството ще мигрира към отворен код и останалите системи.

Подобни планове, свързани с отворения код, крои и британското правителство. Администрацията на Мюнхен пък премина от Windows към Linux още преди няколко години и вече пести сериозни средства, тъй като не плаща за софтуерни лицензи.

Коментари по темата: „Южна Корея планира преход към отворен код”

добавете коментар...

  1. Наско

    Проблемът е, че още никой сериозен предприемач не се е сетил да направи достатъчно солидна фирма, която да внедрява, обучава, поддържа и – най-вече! – поема отговорността за инсталиране и експлоатация на линукс-системи сред големи предприятия/учреждения/институции… Това, което трябва да се разбере, е, че държавата никога не би преминала към вариант, в който няма кой да бъде отговорен за възникнал проблем. Тук не става въпрос за пари, а за сигурност и гаранции…

  2. андроидчо

    така е да и продължават да лъжат ученици и студенти че Линукс за нищо не ставал
    един приятел даже не иска и да чува за отворен код защото само се пишело като под дос 🙂

  3. Mozo

    А нашите боклуци спят! Ама нали върви процентчето от милионите хвърлени за помиярската им операционна система…

Коментар