Технологиите дават увереност на компаниите

Расте доверието в технологиите и хората, които разработват и бизнес решения на тяхна база

Расте доверието в технологиите и хората, които разработват и бизнес решения на тяхна база

Компаниите, които използват активно съвременните технологии, привличат повече ИТ специалисти и се чувстват по-уверени в икономически план. Наблюдава се тенденция фирмите-потребители на технологии да наемат повече ИТ кадри, отколкото производителите, сочи проучване.

Над половината от анкетираните (52%) фирми от Северна Америка твърдят, че през настоящата година ще наемат нови ИТ специалисти на пълен работен ден. 17% от компаниите планират съкращения, а 31% не предвиждат промени в персонала, според изследването на Computer Economics.

За първи път в последните няколко години над половината анкетирани планират да увеличат щата вместо да го намалят или задържат на предишното ниво, отбелязват авторите на анализа. През миналата година 44% от компаниите са заявили увеличение на персонала, спрямо 40% през 2012 г. и 33% през 2011.

Тази статистика говори, че компаниите са настроени оптимистично за бъдещето и затова привличат нови ИТ специалисти. Проучването обхваща секторите на здравеопазването, търговията на дребно, банковата сфера и други вертикални отрасли.

Изследвания от други компании също потвърждават изводите, направени от Computer Economics. Така например, анализ на пазара на труда, изготвен от Foote Partners, показва, че в САЩ през май тази година са се появили нови 217 000 работни места, от които 15 600 са свързани с информационни технологии. През февруари, март и април взети заедно в ИТ сферата са открити 38 000 работни места, т.е. наблюдава се тенденция на ръст.

Анализаторите наблюдават още един положителен момент – ИТ специалисти наемат не само компаниите от ИТ индустрията, но и от други отрасли. Расте доверието на работодателите в технологиите и към хората, които разработват и управляват бизнес решения на базата на технологии.

Коментар