Зукърбърг мечтае за интернет услуга като 911

Базовият интернет достъп трябва да стане универсален и удобен като услугата 911 по целия свят, смята Марк Зукърбърг, основател и CEO на Facebook.

В момента само една трета от света е включена към мрежата, докато останалите хора нямат достъп заради проблеми като висока цена или отсъствие на инфраструктура, коментира Зукърбърг за Уол Стрийт Джърнъл.

За 90% от населението на планетата проблемът не е отсъствието на мрежа, а липсата на достъпни тарифи за обмен на данни, твърди той. Частично решение е безплатният достъп до базови интернет услуги, който ще стимулира и повече хора да се абонират за платени тарифи.

Зукърбърг прави аналогия с безплатните телефонни услуги. Всеки може да позвъни на 911 за получаване на медицинска помощ, например, без да е абонат на дадена услуга. В бъдеще всеки човек трябва да има безплатен достъп и до базови интернет услуги, смята Зукърбърг.

Неотдавна Facebook стартира проекта Internet.org заедно с операторите Globe и Tigo, целта на който е да предостави както безплатен достъп, така и евтини тарифи за интернет. Засега не е известно какви услуги ще се предлагат безплатно.

По думите на Зукърбърг, по-широкото разпространение на достъпа до интернет може да доведе до създаване на милиони работни места и да избави от нищета милиони хора по света.

Коментари по темата: „Зукърбърг мечтае за интернет услуга като 911”

добавете коментар...

  1. Иван

    Нека той да види тарифите на нашите телефонни оператори как стрижат хората като овце.

Коментар