Linux платформа навлиза в автомобилите

Платформата Automotive Grade Linux се поддържа от водещи производители на автомобили и големи ИТ компании

Платформата Automotive Grade Linux се поддържа от водещи производители на автомобили и големи ИТ компании

Напоследък ИТ гигантите насочват ресурси към пазара на автомобили, разработвайки информационно-развлекателни системи. Така например, Apple представи платформата CarPlay, Google излезе с Android Auto, а Microsoft обяви Windows за автомобили.

Към този пазар се насочва организацията Automotive Grade Linux, която е създала специална Linux-базирана платформа с отворен код, достъпна за всички. Платформата поддържа развлекателни функции, достъп до Google Maps и тясна интеграция със смартфони.

Автомобилните производители могат да вземат готовата версия на Automotive Grade Linux, да добавят в нея собствени функции, да модифицират интерфейса и обвивката и ду пуснат платформа под собствения си бранд. За някои автомобилни компании това е голям плюс, тъй като са изостанали в развитието на информационно-развлекателните системи.

Linux-платформата с отворен код Automotive Grade Linux се поддържа от водещи производители на автомобили като Toyota, Hуundai, Nissan и Jaguar, както и от големи ИТ компании, сред които Intel, Samsung, Nvidia, LG, Fujitsu, NEC и Texas Instruments.

Коментари по темата: „Linux платформа навлиза в автомобилите”

добавете коментар...

  1. neter

    Huidai 😀 Иначе, много хубава новина, макар че се чудя това бърка ли се по някакъв начин в плановете на същите за вмъкване на Tizen в автомобилите – би било хубаво тази идея да не се разпилява.

Коментар