Ролева игра обучава учениците на бизнес

Частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“ е първото средно училище у нас, което прилага в процеса на обучение ролевата бизнес игра The Game. Симулацията е създадена от професор Нанде, възпитаник на Харвард, с цел да развива ефективни предприемачески умения сред обучаващите се и днес е част от учебната програма „Започнете и развийте вашия бизнес“ на Международната организация по труда.

Играта, която се води едновременно на английски и на български език, създава симулация на реална бизнес среда, като участниците в нея влизат в ролите на производители и търговци.

Сред предимствата на ролевите игри са създаване на обстановка, близка до реалната с характерния емоционален заряд, провокиран от „състезанието”, симулиране на работен ден, бизнес цикъл, риск, неопределеност и т.н. Всички тези фактори провокират решения и взаимодействие много по-близки до реалната практика.

Философията на играта акцентира върху отключване таланта на личността за креативност и иновативност. Формиране на визия за изява в среда на свободен пазар и разглеждането на индивидуалният предприемачески успех като основа на успеха изобщо са също цели, преследвани от играта.

Играта насърчава развитието на таланта в организацията към това, което гуруто на съвременната предприемаческа икономика П. Дракър нарича „вътрешно предприемачество”.

Миналата година представителен отбор на гимназията завоюва първо място, побеждавайки в играта отборите на Студентите от В.Търновския университет и Датския колеж.

Коментар