Войнишки „кинетични ботуши” зареждат електроника

Войниците маршируват доста, а и тичат, и скачат, когато се налага. А по време на мисия това се налага често и по много. Докато се движат, пехотинците носят със себе си няколко килограма батерии, за да зареждат всичките си устройства в полеви условия. Това не е никак лесно.

„Кинетичните ботуши“ впрягат силата на ходенето и намаляват тежестта, която всеки войник трябва да носи

„Кинетичните ботуши“ впрягат силата на ходенето и намаляват тежестта, която всеки войник трябва да носи

Сега Lockheed Martin и канадският производител на обувки STC Footwear са се обединили, за да облекчат натоварването, като същевременно поддържат всички електронни устройства на войника постоянно захранени. „Кинетичните ботуши“ впрягат силата на ходенето и намаляват тежестта, която всеки войник трябва да носи.

„Кинетичните ботуши” са предназначени за военния персонал с цел да зарежда техните електронни устройства и радиостанции, докато са в движение. Системата добавя няколко десетки грама към теглото на обувките, но това е доста по-леко от всички други видове соларно и ветроенергийно оборудване, което униформените момчета трябва да носят постоянно със себе си.

Резултатът е обувка, която тежи около 90 грама повече от нормалната и има потенциална изходяща мощност от 1,5 вата. Ходене с такива ботуши в продължение на един час генерира достатъчно мощност за зареждане на iPhone 5 три пъти.

Ходене с ботуши в продължение на един час генерира достатъчно мощност за зареждане на iPhone 5 три пъти

Ходене с ботуши в продължение на един час генерира достатъчно мощност за зареждане на iPhone 5 три пъти

„Концепцията за улавяне на енергията от движението на тялото, особено ходенето, не е нова, но ефективността на тези системи досега беше предизвикателство“, казва Ребека Шварц, ръководител нанотехнологични изследвания в Lockheed Martin Information Systems & Global Solutions.

Компанията демонстрира първите, прототипни ботуши през май във военната база за експериментални технологии ExFOB. След още известни доработки тези ботуши ще могат да произвеждат малко повече енергия и да са устойчиви на тежките метеорологични и полеви условия.

Коментари по темата: „Войнишки „кинетични ботуши” зареждат електроника”

добавете коментар...

  1. Bridno

    Безумен проект, но като нищо ще искара някой милион на тези дето го набутват на шапкарите!

  2. Драгомир

    Връщам се в тила да потичам малко, че айфоня ми падна. Ти тук на фронта продължавай да се биеш…

  3. gogo

    Аре, че требе да ходя си зареждам айфоня!

  4. Драгомир

    Дано и човек да не се изморява повече с тези обувки. Че енергията, която се произвежда не е даром…

Коментар