Chrome ще разрежда по-бавно батерията

Разработчиците на Chrome обещават скоро браузърът да стане по-икономичен по отношение на консумираната енергия

Разработчиците на Chrome обещават скоро браузърът да стане по-икономичен по отношение на консумираната енергия

Chrome ще започне да щади повече батериите на мобилните устройства. Разработчиците на браузъра от Google обещават да отстранят този недостатък, забелязан от много потребители.

Причината Chrome да консумира повече енергия от конкурентните браузъри се крие в специфична настройка, която принуждава процесора на лаптопа да работи на пълна мощност, дори когато Chrome е във фонов режим и неактивен.

За сравнение, Internet Explorer привежда устройството в икономичен режим, намалявайки мощността на чипа, когато браузърът не се нуждае от ускорена обработка на информацията.

Става въпрос за параметъра „system clock tick rate”, който при Chrome е зададен на 1 милисекунда, а при Internet Explorer e 15,625 милисекунди. Когато браузърът не прави нищо, този параметър остава 1 ms при Chrome, вместо да бъде променен, пише NextPowerUp.

Твърди се, че Chrome увеличава с 25% консумацията от батерията, в зависимост от хардуерната конфигурация. Ето защо разработчиците на Chrome обещават в най-скоро време да отстранят проблема в своя браузър, който по данни StatCounter е най-популярният в света.

Коментар