Финландия обвини в предателство Microsoft

Министърът на финансите на Финландия Анти Рине определи действията на Microsoft като предателство (снимка: iltasanomat.fi)

Министърът на финансите на Финландия Анти Рине определи действията на Microsoft като предателство (снимка: iltasanomat.fi)

Обявените по-рано тази седмица съкращения в Microsoft предизвикаха открито недоволство във Финландия. Софтуерният гигант планира да освободи 18 000 души, като 12 500 от тях са бивши служители на Nokia – за Финландия това означава загуба на 1100 работни места.

Министърът на финансите Анти Рине определя действията на Microsoft като предателство, според публикации във финландски медии. Проблемът идва от това, че сделката по поглъщане на Nokia от Microsoft мина през процедура на одобрение от правителството, а сега условията по нея се нарушават.

Съкращаването на персонал е част от стратегия на Microsoft, реализирана от новия главен изпълнителен директор Сатя Надела. Приоритет за компанията е постигане на висока ефективност във всички дейности, като съкращенията са само един от инструментите.

Microsoft планира също да прекрати всички странични проекти на Nokia, вкл. линията Android смартфони Nokia X и устройствата под управление на Asha – бившата платформа Series 40. Не се предвиждат никакви алтернативи на фирмената платформа Windows Phone.

Коментари по темата: „Финландия обвини в предателство Microsoft”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Глупаво изиграни карти от страна на Нокия, нищо повече.

    Симбиан държеше огромен пазарен дял, когато Нокия решиха да го убият. Просто трябваше да инвестират още малко пари в MeeGo и Qt и със сигурност финландците щяха да успеят да се задържат на върха. Но не го наприха… И последва сделката с Майкрософт, която вече беше абсолютния крах на Нокия. Жалко, защото наистина произвеждаха качествени и здрави телефони.

  2. :o)

    Сатя МАНгала вече действа с чудесни управленски решения.
    Какво, да придобиваме Ви, няма опасност за служителите Ви 🙂

    1 месец по-късно…абе тия във Финланди взимат 3 пъти повече от реднековете в щатите.
    Опа…ъъъъ съкращаваме разходите извинете. Кашончето и на улицата!
    Все пак трябва да водим социално отговорна политика към хората.
    Най-вече към НАШИТЕ хора от борда на директорите 🙂

  3. User до Anonymous

    Безспорно. Много се учудих на хода на Нокиа в началото, но … вече е късно

  4. Anonymous

    Списъкът на подло смачканите от монополиста партньори, ще срине Word ако речеш да го напишеш, какво остава за купени компании. Сами са си виновни финландците, че приемат думата на M$, като се знае, че тя пет пари не струва.

Коментар