Германските депутати отново на пишещи машини?

Германски парламентаристи разглеждат възможността за използване на обикновени пишещи машини за всички секретни документи. Това разкри Патрик Зенсбург, шеф на комисия към парламента, която разследва шпионския скандал със САЩ, в интервю за телевизионния канал Das Erste.

Изявлението бе направено в деня на ареста на бивш агент от германското разузнаване (службата BND), за който има доказателства, че предоставял секретни документи на американското ЦРУ. Според разследването, през 2012 г. агентът е станал информатор на ЦРУ и предал на американците стотици секретни документи срещу $34 000.

Германските специални служби разкриват престъплението на своя служител през късната пролет на 2014 г., след като прихващат едно от кодираните електронни писма, изпратени от агента към чуждите разузнавателни служби.

За да предотвратят подобни инциденти, германските парламентаристи възнамеряват да се откажат от използването на PC в полза на обикновените пишещи машини. Освен това ще бъде подсилена защитата на смартфоните на шефовете на всички служби в сектора на сигурността.

Патрик Зенсбург иска да е сигурен, че вътрешните комуникации и електронни писма са надеждно кодирани, а смартфоните обезпечават конфиденциалност на разговорите.

Коментари по темата: „Германските депутати отново на пишещи машини?”

добавете коментар...

  1. Хирон

    Дрогомире така няма да стане. Има устройства които прехващат АСКИ – кодовете в електирчески вид при писането на клавиатурата на компа и пак може да се възпраизведе писмото или документа който се пише без да има интернет връзка и какъвто и да е интерфейс навън освен към принтера. Допълнително могат да се прихванат и електрическите сигнали от работата на принтера и информацията пак да изтече. Пишешата машина трябва да е от най-прост механичен тип и да се пише в екземпляр единствен. И все пак това е спасение ако се изключи субективния фактор, т.е. Мата Хари, Ким Филби и други къртици.

  2. Драгомир

    Един компютър с принтер, не свързан в интернет и без всякакви wireless допълнения може да свърши идеална работа! А да и да няма USB изходи въпросния компютър. И всичко е 6…

    Криптографските алгоритми 5 пари не струват, ако имаш компрометиран хардуер.

  3. :)

    Имайки предвид, че Европа води в разработките на криптографски алгоритми, е направо абсурна ситуацията. Е, като оставиха всичко да се проектира в САЩ, и да се произвежда в Китай, това е положението.

Коментар