Nokia гледа към пазара на носима електроника

Nokia не се е отказала от пазара на потребителска електроника след сделката с Microsoft

Nokia не се е отказала от пазара на потребителска електроника след сделката с Microsoft

Въпреки че продаде телефонния си бизнес на Microsoft, финландската компания Nokia изглежда не се е отказала от пазара на потребителска електроника. По неофициална информация, Nokia планира да се намеси в играта с носими електронни устройства под марката HERE.

Сделката с Microsoft не дава право на Nokia да пуска устройства с основния си бранд до края на 2015 година. Това е сравнително кратък период, но компанията има добри перспективи още отсега да развива бизнес с потребителска електроника, ползвайки друга своя марка.

В момента Nokia работи по проект Crystal за създаване на носими електронни устройства, твърди NokiaPowerUser. Подобни продукти ще се продават на пазара под бранда HERE, с който се маркетират онлайн услугите на финландската компания.

Все още няма подробности за проекта. Предполага се, че в рамките на Crystal ще бъдат разработени устройства, използващи информация за местоположение. Според други слухове, Nokia планира да пусне „умна” камера под управление на Android, докато Micrsoft се отказа да развива линията смартфони Nokia X, работещи с конкурентната гугълска платформа.

Пазарът на носими устройства от рода на часовници, очила, фитнес тракери и екъшн камери се очаква да достигне 19-100 милиона броя през настоящата година, бележейки ръст от 1,6 пъти спрямо 2013-та, сочат прогнозите на анализаторските компании. В този сегмент все още няма изявени играчи и по-бързите може да се откъснат на пазара.

Коментар