Соларен навес захранва с ток цяла ферма

Соларната барака е функционална и се вписва в стила на околните обекти от фермата

Соларната барака е функционална и се вписва в стила на околните обекти от фермата

Стара ферма насред Холандия е получила устойчив „ъпгрейд” с добавяне на метален навес, покрит с фотоволтаична система. Проектиран от Рууд Визер Архитектс, малкият соларен навес е построен на мястото на стара и разнебитена барака до оригиналната плевня.

Собствениците на фермата поискали по-функционално пространство, върху което да могат да сложат 12 фотоволтаични панела. Сега те генерират всичката енергия, необходима на фермата, пише GreenTech.bg.

По-рано на това място имало навес от дърво и желязо, намиращ се в непосредствена близост до по-голямата плевня. Собствениците използвали пространството за съхранение на едно ремарке, оборудване, градински инструменти, както и храна за овцете и пилците.

Но старата барака започнала да се разпада и затова фермерите поискали от архитектите да измислят нов навес. Тяхната единствена уговорка била да има достатъчно голям покрив, където да монтират 12 слънчеви панела, с които да задоволят всички потребности на фермата от електричество.

Създадената нова структура е функционална, но също така е замислена с идеята да се вписва в стила на околните исторически обекти от фермата. Архитектите решили да заложат на структурен дървен скелет, покрит с метални панели, за да създадат защитено помещение с достъп от две места – от едната страна през малка врата, а от другата страна от голяма порта. Покривът е с оптимален наклон за генериране на соларна енергия.

Коментари по темата: „Соларен навес захранва с ток цяла ферма”

добавете коментар...

  1. do Драгомир

    tup div selqnin!

  2. Драгомир

    Не мога да повярвам, че токът стига за всеки телевизор на всяка крава. Все пак това са евро крави и за да са щастливи евро крави – може би си има изискване всяка да си гледа самостоятелно телевизия.

Коментар