Google се заема с изучаване на човешкото тяло

Резултатите от изследването ще помогнат на учените да открият закономерности в развитието на заболяванията

Резултатите от изследването ще помогнат на учените да открият закономерности в развитието на заболяванията

Мащабен проект стартира научното подразделение на Google. Известен като „The Baseline Study”, проектът на Google X цели да събере информация и да състави пълна здравословна картина на човека, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Изследването се ръководи от молекулярния биолог Андрю Конрад, а в неговия екип влизат над 70 специалисти от областта на генетиката, биохимията, молекулярната биология и др. Първоначално по проекта ще работят 125 учени, а на по-късен етап в изследванията ще се включат няколко хиляди доброволци от университетите Дюк и Станфорд.

Учените ще получат от доброволците подробна информация за техните заболявания, ще изследват урина, кръв, обмен на веществата, поносимост към физически натоварвания и образци от ДНК. Освен това участниците в изследванията ще носят специални устройства, които денонощно ще измерват показатели като ниво на глюкозата в кръвта, температура на тялото и честота на пулса.

Събраната информация ще се обработва от компютрите на Google, които ще търсят различни биомаркери в получените данни. Резултатите ще помогнат на учените да открият закономерности в развитието на различните заболявания и освен това ще позволят ранното им диагностициране. В допълнение, учените ще съставят здравословна картина на организма на здравия човек.

Google уверява, че цялата събрана информация ще бъде напълно анонимна и няма да се предоставя на трети страни, вкл. застрахователни компании. Работите по проекта ще се наблюдават от няколко комитета, отговорни за медицинските изследвания на хора.

„The Baseline Study” е един от най-амбициозните проекти на Google X и първи в областта на медицината и здравеопазването. Сред останалите значими инициативи на научното подразделение са безпилотните коли, очилата с допълнена реалност Google Glass и проектът Loom за доставка на интернет чрез въздушни балони.

Коментари по темата: „Google се заема с изучаване на човешкото тяло”

добавете коментар...

  1. еми

    Една полезна функция на щайгите с сървъри на Гуглето

  2. бай Манол

    Ами то хубаво, ама на мен не ми връзва нещо Google и анонимност, пак са замислили нещо…..:)

Коментар