НАСА продава една от най-бързите ракети в света

Летящата лаборатория HLF Kholod развива скорост 9600 км/ч

Летящата лаборатория HLF Kholod развива скорост 9600 км/ч

НАСА пусна за продажба на търг уникален екземпляр от ракета, разработена съвместно с руски инженери. Хиперзвуковата летяща лаборатория HLF Kholod се базира на съветски зенитно-ракетен комплекс с далечен обсег C200 и развива скорост 9600 км/ч.

HLF Kholod се продава в европейския аукцион RM Auctions, предаде CNET. Системата използва хиперзвуков реактивен двигател с охлаждане от течен водород и е рекордьор по показателя скорост за дълъг период от време.

В разработката на лабораторията са вложени над $100 млн. В момента HLF Kholod продължава да бъде една от най-бързите серийно произвеждани ракети от този клас.

В периода от 1991 до 1998 г. са произведени девет подобни комплекса, пет от които са прекратили съществуване след тестови полети, а една е собственост на колекционер от Близкия изток. От останалите три хиперзвукови лаборатории една ще бъде продадена.

Търгът ще се състои в лондонския Батерси Парк на 8 септември тази година. Според оценка на независими експерти, ориентировъчната цена на HLF Kholod може да достигне 95 милиона долара.

Коментар