Дрон разстрои работата на пожарна в Калифорния

Играчка-дрон прекрати за кратко работата на пожарникарите по борба с огнената стихия в Калифорния

Играчка-дрон прекрати за кратко работата на пожарникарите по борба с огнената стихия в Калифорния

Играчка-дрон, която се опитва да снима бушуващия из Калифорния горски пожар, за кратко прекрати работата на пожарникарите по борба с огнената стихия, въпреки че те бяха спечелили известно надмощие срещу пламъците, съобщиха местните новинарски служби.

Пожарникарските служители забелязали безпилотния самолет над т.нар. „Пясъчен огън” в неделя, пише GreenTech.bg. Те веднага извикали полицията с настояване да намери собственика на дрона и да го принуди да приземи играчката си, за да се избегне възможно сблъскване във въздуха със самолетите, гасящи огъня.

„Безпилотният самолет летеше в рамките на нашето въздушно пространство и беше заплаха за нашите самолети”, каза говорител на Калифорнийската служба по горското стопанство и борбата с пожари. „Това по същество прекрати някои от нашите дейности”.

Местната шерифска служба пък съобщи пред вестник „Sacramento Bee”, че вече разследва инцидента. Оттам посочиха, че собственикът на дрона бил любител, който се опитвал да заснеме пожара.

Дроновете са безпилотни малки самолети, които могат да помогнат много за опазване на природата. Те могат да се използват за наблюдение на горски пожари, разливи на опасни вещества, наводнения, разрушени мостове и ЖП трасета, изследване на големи терени с насаждения.

Новината от Калифорния обаче показа, че дроновете могат и да попречат в борбата за опазване на природата. Както при много други технологии, и тук важи правилото, че технологията сама по себе си е неутрална – от човешката воля зависи дали тя ще бъде полезна или пък опасна.

Коментар