Технологията HomePlug Powerline става все по-популярна в Европа

Броят на продадените HomePlug продукти за предаване на данни по електрическата мрежа се е удвоил през последните 12 месеца – от 8 на 16 милиона бройки, съобщава HomePlug Powerline Alliance. Според доклада, продуктите от този тип се продават много успешно на шест континента, като възприемането на глобален стандарт за технологията се е ускорило през последните месеци.

HomePlug намира приложение в широколентовата връзка по електрическите кабели (BPL – broadband powerline), за управление на електрическите мрежи и в автоматични измервания.

Съществуват два вида Powerline комуникационни системи. Едните доставят Интернет достъп чрез външни електрически линии, докато другите наподобяват LAN мрежи и използват вътрешните електрически кабели на сградата за мрежови комуникации. Технологията “broadband-over-powerline” се доставя от оператори, докато вътрешносградните системи се създават от самите крайни потребители.

Пауърлайн продуктите стават особено популярни в Европа, посочва вицепрезидентът на HomePlug Alliance за EMEA региона (Европа, Средния изток и Африка) – Фредерик Онадо.

На изложението CeBIT 2008 в Германия, което се провежда тази седмица, американската фирма Asoka показа продукта PlugLink AV 9667 iSocket, който може да превърне контактите в Ethernet връзки, като запазва възможността за използване на контакта и филтрира всеки шум от каквото и да било електрическо устройство.

Друга компания, GigaFast, демонстрира система за наблюдение, базирана на HomePlug и състояща се от камери и адаптери. Компонентите на системата са свързани посредством стандартните домашни електрически кабели.

Хвалейки технологията за предаване на данни по домашните жици, от HomePlug Alliance цитираха скорошен доклад на In-Stat, в който се казва, че управлението и пестенето на енергия са станали много мощен ускорител на търсенето на технологични мрежови приложения с висока потребителска полезност. Според анализа, продуктите HomePlug Command and Control (C&C) ще станат основна движеща сила на пауърлайн технологията в бъдеще.

В момента се търсят начини за подобряване на световния стандарт за пауърлайн технологии, като се използва предложението на Panasonic за сливане с работната група IEEE P1901.

Коментар