Меркел общува трудно с министрите заради кодиране

Ангела Меркел не можеше да се свърже с министрите си, заради несъвместими технологии за кодиране в смартфоните

Ангела Меркел не можеше да се свърже с министрите си, заради несъвместими технологии за кодиране в смартфоните

Шпионският скандал около подслушването на Ангела Меркел от страна на NSA освен че подкопа доверието между САЩ и Германия доведе и до сериозни проблеми в комуникацията между канцлера и министрите.

След като се разбра, че Агенцията за национална сигурност е подслушвала Меркел в продължение на пет години, всички членове на германското правителство смениха телефоните си. Новите мобилни устройства обаче се оказаха несъвместими, заради кодирането, съобщи по-рано тази седмица Build.

През юни Ангела Меркел получи смартфон BlackBerry Q10, оборудван с криптографски чип Secusmart, на стойност 2500 евро. Устройството кодира всички телефонни разговори и SMS съобщения на канцлера. Министрите обаче получиха телефони с различна технология за кодиране, в резултат на което някои от тях не можеха да се свързват с Меркел или с други свои колеги. Ето защо по-късно им бяха раздадени допълнителни смартфони, които поддържат технологията Secusmart.

Остава неудобството от това, че министрите трябва да носят винаги със себе си по два телефона – един за връзка с прекия си началник Ангела Меркел и втори, с който общуват помежду им.

Коментари по темата: „Меркел общува трудно с министрите заради кодиране”

добавете коментар...

  1. kod10

    kod9 тъп и неграмотен си колкото си искаш!!
    Ходи копай зелето, криптографията не е за теб!

  2. kod9

    ….с две SIM карти, като едната е само за кодирани разговори и съобщения, а другата си е за открити разговори и съобщения, но смартфона е един…..и пак, ще Ви подслушват независимо как, ще ги кодирате, но може би с известно закъснение, но не голямо. Така, че не се хабете за това….и няма скрито и няма скрито…..кванто ала бала, и 2500 отидоха на кино, и добре се чува и пише по черешата до следващата ягода, така де, да не се разбира много какво….

Коментар