Китай създава най-големия хидроплан в света

В момента японският ShinMaywa US-2 е най-големият хидроплан в света

В момента японският ShinMaywa US-2 е най-големият хидроплан в света

Китайска компания за самолети работи по създаване на най-големия хидроплан в света, който ще отнеме короната на японския ShinMaywa US-2. Новият водосамолет TA-600 на China Aviation Industry General Aircraft (CIGA) се очаква да бъде готов през 2015 г.

ТА-600 с тегло 53,5 тона (с 6 тона повече от ShinMaywa US-2) ще може да изминава по 5500 км. Водосамолетът ще има крила с дължина над 40 метра, а за излитането му ще се грижат 4 турбовитлови реактивни двигатели, съобщи Fu Junxu.

Хидропланите, известни още като водосамолети, могат да излитат и да се „приземяват” във вода. Въпреки че са считани за возила от миналия век, хидропланите са популярни и в настоящето. CIGA планира да използва TA-600 не само за обикновени полети, но и за спасителни операции, както и за доставка на вода при гасене на пожари.

Освен това ТА-600 може да помогне на китайските военни да доставят продукти и техника на своите гарнизони, разположени на островите в Южнокитайско море, тъй като на толкова малки площи не е възможно да се построят писти за кацане и излитане.

Коментари по темата: „Китай създава най-големия хидроплан в света”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    лицензно копие на Бериев или Бомбардие или и двете

  2. Anonymous

    Хубаво е журналистите да имат поне елементарни познания за материята, с която работят. Ако не, поне да погледнат в Уикипедията…

    ShinMaywa US-2 има максимална маса при излитане 43t и съвсем не е някакво изключение. Например Албатрос А-40 има повече от двойно по-голяма максимална маса при излитане – 90t и пак не е най-големия.

Коментар