Microsoft започва съдебна битка със Samsung

Samsung престана да плаща патентни такси за Android на Microsoft след като Редмънт обяви придобиването на Nokia

Samsung престанал да плаща патентни такси за Android на Microsoft след като Редмънт обяви придобиването на Nokia

Microsoft е подала съдебен иск срещу Samsung, обвинявайки корейската компания в в нарушаване на договора за Android патентните, използвани в нейните устройства.

Редмънт твърди, че Samsung не плаща такси по договора от септември 2013 г., когато Microsoft обяви, че придобива подразделението за телефони на Nokia.

В съобщение до медиите Microsoft пояснява, че се е обърнала към Samsung за решаване на проблема, но след няколко месеца преговори е установено фундаментално несъгласие по отношение на договора между двете компании.

Нещо повече, Microsoft твърди, че нейните собствени патентни такси са помогнали на Samsung да продаде милиони смартфони и реално да увеличили четирикратно бизнеса си, тъй като споразумението датира от 2011 г. Преди подписване на договора Samsung е продала около 82 милиона Android смартфона, докато три години по-късно компанията достигна рекордните продажби от 314 милиона броя.

„След като стана водещ играч на световния пазар за смартфони, Samsung реши в края на миналата година да спре да спазва споразумението си с Microsoft”, посочват от Редмънт.

През септември 2013 г., когато Microsoft обяви, че придобива бизнеса на Nokia с устройства и услуги, Samsung реши да използва сделката като извинение, за да наруши договора си. Любопитното е, че Samsung не поиска от съда да реши дали придобиването на Nokia анулира договора с Microsoft, допълват от компанията.

Същевременно, Microsoft отбелязва дългата история на сътрудничество със Samsung и очакванията си партньорството да продължи. „Ние просто искаме договорът ни да бъде изпълнен”, поясняват от Редмънт.

Microsoft прави милиарди долари всяка година от своите Android патенти, като за целта е сключила договори с големите доставчици на смартфони, таблети и камери. В списъка от клиенти, които плащат патентни такси на Microsoft, личат имената на Samsung, LG, Nikon, Panasonic и др.

Коментари по темата: „Microsoft започва съдебна битка със Samsung”

добавете коментар...

  1. :o)

    Абе все си мислех че Androd е на GOOGLE.
    Майкрософт държи патенти в конкурентната операционна система на конкурента си GOOGLE?
    Тва не може да е истина?

Коментар