ARM РС работи с Android и Linux едновременно

Разработчиците на миниатюрния VolksPC се надяват да привлекат 80 000 долара до края на август от платформата Indiegogo

Разработчиците на миниатюрния VolksPC се надяват да привлекат 80 000 долара до края на август от платформата Indiegogo

Проект за персонален компютър с две операционни системи набира финансиране в платформата Indiegogo. Моделът VolksPC стъпва на процесор с архитектура ARM, използвана масово в мобилните устройства, и може да работи едновременно с Android и Linux.

Повечето операционни системи не могат да се изпълняват на един и същ компютър, тъй като форматират дисковете по различен начин. Това ограничение може да се преодолее с добавяне на втори диск, инсталиране на двете ОС на две различни устройства и избор от кой диск да стане зареждането.

Повечето РС обаче имат само един диск, а потребителите най-често не са склонни да слагат втори. Когато пък конфигурацията включва HDD и SSD, обикновено твърдотелният диск играе ролята на кеш и фактически отново не може да се реализира сценарият с два диска.

VolksPC предлага един по-удобен начин за работа с две ОС. Компютърът идва със софтуер MicroXwin, който позволява едновременно изпълнение на Android 4.2 Jelly Bean и Debian 7.0 Wheezy на един РС. Потребителите ще могат да пускат едновременно Linux и Android приложения, но все пак ще се налага да превключват между десктоп средите на Android и Linux.

Мини компютърът VolksPC разчита на двуядрен процесор Rockchip RK3066 ARM Cortex-A9 CPU (1,4 GHz), допълнен с 1GB RAM, 8GB сторидж и 8GB microSD карта. Налични са два порта USB 2.0, Ethernet, 802.11n WiFi, micro USB OTG и HDMI. Машината струва $119 и ще се доставя от октомври тази година.

Коментари по темата: „ARM РС работи с Android и Linux едновременно”

добавете коментар...

 1. :D

  хората са написали ясно и точно:

  Whether or not Google’s Android counts as a Linux distribution is a matter of definition. It uses the Linux kernel, so the Linux Foundation[7] and Chris DiBona,[8] Google’s open source chief, agree that Android is a Linux distribution; others, such as Google engineer Patrick Brady, disagree by noting the lack of support for many GNU tools in Android, including the glibc.[9]

  сега разбираш ли що им викам столкманисти, щом няма GNU значи не е Линукс е извинявай ама това е fail отвсякъде

 2. :D

  Поговорката “като свършат аргументите започват личните нападки” смятам си я чувал, нали? Следващия път си подготви домашното като искаш да спориш с някой.

 3. :)))

  :))) При всичките ми уважения, Столман е фанатик, ама и ти не падаш по долу. Изсмукваш от средния си пръст някаква си теза, закичваш я на опонента си, а после почваш да ? се палиш. Ако ти се спори по този начин, пробвай пред огледалото :)))

  Мдам, а с BusyBox ще превърнем Android в Linux, пък със Cygwin ще пречупим и Windows дори… :)))

 4. :D

  Ето основните компоненти според столманистите (и да вземете накрая да прочетете какво е POSIX):
  grub -> hboot, glibc -> bionic, bash -> adb, x server -> “http://my20percent.wordpress.com/2012/02/27/android-x-server/”
  …или искаш да кажеш че всички дистрибуции трябва да имат еднакъв bootloader, compiler, shell, x server и сигурно Tizen, Sailfish също не са Линукс дистрибуции щото нямат X server а вместо това са с Wayland? Или пък 70% от сървърите по света не са под Linux защото изобщо нямат инсталиран X Server и според твоя “компетентен източник”: Because Android doesn’t include a graphical X server or all the standard GNU libraries, you can’t simply run Linux applications on Android. You have to run applications written specifically for Android.
  Абослютно невярно! “http://geeknizer.com/install-run-linux-applications-on-android/”

 5. :)))

  Ха, че пропагандата на на Гугъл ще иска да намаже и маркетингови ползи от “заемката” е ясно. Не е ясно защо някои ще повтарят мантрите им по форумите…

  Ето накратко аргументи за охлаждане на прегрели “фенове” на Андроид: “http://www.howtogeek.com/189036/android-is-based-on-linux-but-what-does-that-mean/”

 6. :D

  Ти си се объркал, прав е човека Андроид е Линукс дистрибутив т.е ядро + допълнителен софтуер, ако беше казал че е GNU/Linux тогава ти щеше да си прав. Стига с тез Столмънски тъпотии, че задължително трябва да има GCC toolchain за да се нарича Linux. Операционната система е широко понятие но повечето експерти са съгласни, че това е ядро + потребителска среда (user space) на което Андроид отлично отговаря това че на някои хора не им изнася си е техен проблем, а доколко е комерсиална това няма нищо общо с въпроса. Айде образовайте се столманисти http://www.zdnet.com/blog/open-source/linus-torvalds-on-android-the-linux-fork/9426

 7. :)))

  Нещо си се объркал – Андроид е базиран на Линукс-ядро, но в никакъв случай не е Линукс-дистрибуция. За да е Линукс-дистрибуция освен ядрото, трябва и да отговаря на приетите за Линукс стандарти. Андроидската помия е недъгава, подчинена единствено на изискванията за максимална комерсиализация и в един нормален свят не би трябвало да бъде използвана да управлява дори четка за зъби…

 8. :)

  Android е Linux дистрибуция, всъщност.

 9. Anonymous

  Честно казано, не виждам защо един сериозен потребител, който работи с Дебиан, би окепазил системата си с Андроид…

 10. Неграмотник

  Ох таз въпюеща некомпетентност журналистическа ще докара масивни инфаркти от смях на маса IT народ.. Това файлова система (file system), дял (partition) и харддиск (hard drive) са все базови термини, сина ми на 7г ще се смее на подобно изказване, какво остава за останалите: “Повечето операционни системи не могат да се изпълняват на един и същ компютър, тъй като форматират дисковете по различен начин. Това ограничение може да се преодолее с добавяне на втори диск, инсталиране на двете ОС на две различни устройства и избор от кой диск да стане зареждането. “

 11. Драгомир

  Нещо се ояли името на продукта. Не е MicroXwin, а пълното правилно име е “Microsoft XP windows” 🙂 .

Коментар