Jeep Cherokee е най-уязвим на хакерски атаки

Експерти по сигурността публикуваха списък с 20 автомобила, които са най-уязвими на хакерски атаки. Резултатите от изпитанията бяха представени на хакерската конференция Black Hat в Лас Вегас от Крис Валасек (IOActive) и Чарли Милър (Twitter).

В челото на класацията по уязвимост са Jeep Cherokee (модел 2014) и Cadillac Escalade (модел 2015). Малко по-добре стоят нещата при Toyota Prius (2014) и Infiniti Q50 (2014), но и те са податливи на взлом от професионални хакери.

Nissan вече започна разследване, за да установи най-слабите места в компютърната система на Infiniti Q50. Според Валасек и Милър,  моделът може да се управлява дистанционно, тъй като Bluetooth, телематиката и телефонните приложения не са отделени от системите на двигателя и спирачките.

Японският производител обаче не е съгласен с подобна констатация. Според компанията, рисковете са само теоретични, което се потвърждава и от факта, че Валасек и Милър не са успели на практика да контролират отдалечено Infiniti Q50.

Въпреки че някои рискове са само теоретични, Nissan и другите производители ще се опитат да отстранят уязвимите места в своите коли, за да не допуснат хакерска намеса. В дъното на списъка от 20 автомобила са поместени Ford Fusion (2006) и Range Rover Sport (2010).

Коментар