Хакер превзе джип Cherokee насред магистрала

Chrysler приканва собствениците на 1,4 милиона джипа да закарат колите си на сервиз да „зашиване“ на дупката в софтуера

Chrysler приканва собствениците на 1,4 млн. нейни коли да ги закарат на сервиз за „зашиване” на дупката в софтуера

Какво ще стане, ако в колата, която карате, радиото изведнъж се включи само и започне да гърми оглушително силна музика? Или ако клапите на климатика започнат да бълват зверска жега в и без друго знойното време? Или още по-лошо, ако колата започне да завива, без да въртите волана? Всичко това е възможно…

Wired Magazine наскоро съобщи, че двама хакери са намерили начин да поемат контрола над Jeep Cherokee насред американска магистрала. В резултат на това сега Chrysler приканва собствениците на 1,4 милиона превозни средства от популярната марка да закарат колите си на сервиз за „зашиване” на дупката в софтуера.

Системата UConnect е част от автомобилите Chrysler от 2013 г. Тъй като засегнатите автомобили нямат функция за безжичен ъпдейт на софтуера, собствениците им трябва да закарат колите си до най-близките сервизи, за да бъде коригиран проблемът. От Chrysler също така заявиха, че са взели мерки за сигурност при “пачването”, така че да се предотврати дистанционно манипулиране.

„В компанията не е известно за никакви наранявания, свързани с пробива в софтуера, нито са получени жалби или гаранционни претенции – независимо от написаното в медиите”, каза в изявление Chrysler.

Компанията посочи още, че извиква собствениците на засегнатите превозни средства, заради „свръх-предпазливост” и че манипулирането на софтуера може да се извърши само от човек с богати технически познания и достъп до превозното средство за „продължителен период от време”, за да напише код, който може да проникне в системата.

Засегнатите возила са:

  • 2013-2015 MY Dodge Viper – специализирани превозни средства
  • 2013-2015 Ram 1500, 2500 и 3500 – пикапи
  • 2013-2015 Ram 3500, 4500, 5500 – таксита
  • 2014-2015 Jeep Grand Cherokee и Cherokee – SUV модели
  • 2014-2015 Dodge Durango – ванове
  • 2015 МОИТЕ Chrysler 200, Chrysler 300 и Dodge Charger – седани
  • 2015 Dodge Challenger – спортни купета

Коментари по темата: „Хакер превзе джип Cherokee насред магистрала”

добавете коментар...

  1. Добри

    Искам кола а не комп на колела

  2. Geno

    KOMERSKONUSUMATORSKIJATSINDROM VODI DO GOREOPISANOTO IDIOTIZMI AZ LI SUM VODA4A ZAD WOLANA ILI 16 NEZADOWOLEN PUP4ASUL HAKER S KOMP POD RUKA PORIZVODITELITE SA ZA …….

Коментар