iPhone ще пуска двигателя на Tesla Model S

Софтуерно обновление на електрическата кола Tesla Model S ще разкрие интересни възможности за шофьорите, които притежават iPhone. Те ще могат, например, да пускат двигателя дистанционно с помощта на мобилно приложение за iOS и да получават информация за състоянието му.

Изтеклата в интернет информация за плановете на Tesla повдигна дискусии за сигурността на подобно решение. Мнозина се опасяват, че от дистанционното управление на електрическата кола чрез iPhone ще се възползват престъпниците.

Предполага се обаче, че Tesla Motors ще обвърже работата на iOS приложението с биометричния скенер в iPhone. Така двигателя на Model S ще могат да пускат само оторизирани потребители, след идентифициране с пръстов отпечатък.

Коментари по темата: „iPhone ще пуска двигателя на Tesla Model S”

добавете коментар...

  1. Ханс

    Вероятно идеята е , (доколкото знам и в Опел Ампера), да се пуска примерно отоплението, докато колата още се зарежда. По този начин сутрин излизаш със затоплена кола и пълна батерия. Хем ти е топло, хем пестиш доста ток от първоначалното загряване на купето.

  2. (c:

    Може би имат предвид човек да си пусне климатика.

    Такава функционалност и в момента има в много съвременни автомобили, просто я прехвърлят от дистанционно на телефон.

  3. Драгомир

    Ако колата беше бензинова, тогава паленето на мотора изобщо не е безсмислено. Така примерно минута две преди да излезеш ще се запали мотора, ще поработи на празен ход и ще постигне работна температура.

    В статията, обаче, се говори за електромобил, където изобщо не съществува термина палене на мотора. След като дадеш контакта на таблото, то просто натискаш педала и двигателят завърта. Докато не натиснеш педала все едно двигателят е изключен.

  4. Мдааа

    Супер готино и гъзарско… Само едно не разбирам: Защо ще му е на някой да си пали колата от телефона а не от от интерфейс във колата. Така например се сещам че може да се запусне двигателя ако си извън колата – но се чудя каква е идеята и защо на някой ще му потрябва такова нещо ?!

  5. Драгомир

    Приложението само ще дава информация за колата. Изобщо не секретна информация с която няма как да се злоупотреби. Едва ли ще може да се кара колата дистанционно (това и да можеше, може би ще е все още забранено по закон).
    Така че за какъв пръстов отпечатък се говори? Просто колата ти става част от IoT (интернет на нещата) и толкова.

Коментар