Китай разследва Microsoft заради Internet Explorer

Браузърът Internet Explorer продължава да създава проблеми на Microsoft – този път в Китай

Internet Explorer продължава да създава проблеми на Microsoft – този път в Китай

Наскоро се появиха информации, че Китай води антимонополно разследване срещу Microsoft, в частност – властите проучват начина, по който компанията продава софтуера си в страната. Според нови публикации по темата, причина за разследването е браузърът Internet Explorer.

Китайските власти изглежда не одобряват практиката на Microsoft да продава своя браузър и медиен плейър в пакет с операционната система Windows, става ясно от публикация в The Inquirer. Американската компания, от своя страна, сътрудничи активно на разследването, предоставяйки цялата необходима информация, за да избегне налагането на сериозна глоба.

Твърди се, че Microsoft не е осигурила пълна прозрачност по отношение на софтуерните продажби в страната. Резултатите от разследването ще бъдат представени пред медиите, уверява Цзан Мао, ръководител на държавната администрация за индустрия и търговия.

Не за първи път Microsoft попада в антимонополно разследване, заради Internet Explorer. По-рано софтуерната компания бе санкционирана с глоба в размер на 553 млн. евро от ЕК, тъй като не успя да спази антимонополните разпоредби на Стария континент при разпространение на своя браузър.

Коментар