NSA създала собствена търсачка за шпионаж

Силовите структури на САЩ имали достъп до секретна търсачка за проследяване на заподозрени без съдебно разрешение

Силовите структури на САЩ имали достъп до секретна търсачка за проследяване на заподозрени без съдебно разрешение

Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ e създала преди години собствена търсачка, по подобие на Google, до която имат достъп десетки специални служби, вкл. ФБР и ЦРУ, съобщи The Intercept, позовавайки се на секретни документи, изнесени от Едуард Сноудън.

NSA прихваща и записва телефонни разговори, SMS-и имейли в системата ICREACH. Базата данни вече съдържа милиарди записи на частни разговори между чужди граждани и милиони записи на граждани от САЩ, към които не са повдигани каквито и да обвинения.

Метаданните, до които търсачката осигурява достъп, включват номера на телефони, уникални номера на SIM карти, адреси за електронна поща и др. Тази информация се използва за проследяване движението на хора, съставяне на списъци с приятели, роднини и познати, предсказване на последващи действия, изясняване на религиозна принадлежност и политически предпочитания.

Ползвайки специални указатели, потребителите на системата могат да търсят информация, свързана с определени хора – така например, списък с телефонни номера, на които следеният е звънял през последния месец.

Твърди се, че работата по системата ICREACH е започнала през 2005 г., а тестовата версия е пусната през 2007 г. под ръководството на бившия директор на NSA Кийт Александър. Годишният бюджет за поддържане на съдържанието варира от 2,5 до 4,5 млн. долара.

Не е известно кога системата е заработила на пълни обороти, но се предполага, че в нея вече фигурират 850 млрд. записи с метаданни. В отчета за 2010 г. се съобщава, че ICREACH е станала основен инструмент за обмен на данни между специалните служби.

Новата информация за първи път доказва, че в продължение на много години NSA е предоставяла пряк достъп до секретни данни на силовите структури, отбелязва The Intercept. Освен американските служби, достъп до ICREACH са имали и агенции от страни-партньори на САЩ, влизащи в групата Five Eyes: Канада, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия.

Според експерти, на които се позовава The Intercept, системата ICREACH се използвана от силовите структури на САЩ за проследяване на заподозрени без съдебно разрешение. Когато установят, че заподозреният действително нарушава закона, службите предоставят на съда други улики, като скриват реалния източник на информацията.

Коментари по темата: „NSA създала собствена търсачка за шпионаж”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Педерастии содомии траверси порно и накрая всичко следим всичко контролираме но не и реалните заплахи журналисти без глави террористи си правят държава тонове кокаин и хероин заливат държавите и бай Сноудън ги отсвири е тва братя и сестри а ко не е класика в жанра на порното

  2. Алекс

    Баш Бай Брадър (NSA)

Коментар