Неизвестен източник уврежда озоновия слой

Химикал от неизвестен източник уврежда озоновия слой на Земята, алармира НАСА. Химикалът, използван в чистенето и пожарогасителите, бе изведен от употреба през последните години, но НАСА заяви наскоро, че все още някой някъде освобождава в атмосферата въглероден тетрахлорид (CCl4).

Светът постигна споразумение за спиране на използването на CCl4 като част от Монреалския протокол, припомня GreenTech.bg. Споразумението има за цел да преустанови използването на газове, които увреждат защитния слой от озон на Земята.

„Страните по Монреалския протокол докладваха нулеви нови емисии на CCL4 между 2007-2012 г.”, заяви американската космическа агенция. „Въпреки това новите изследвания показват, че емисиите на CCl4 в световен мащаб са средно 39 000 тона годишно, което е около 30 на сто от пиковите емисии преди влизането в сила на международния договор”.

Нивата CCL4 не са достатъчни, за да обърнат тенденцията на намаляване на разрушителните за озона процеси, но експертите са объркани откъде идват емисиите. Атмосферните концентрации на химикала би трябвало да намаляват с около четири процента годишно от 2007 г. насам, но наблюденията от земята показват, че те спадат само с един процент годишно.

„Изобщо не би трябвало да се наблюдава такова нещо”, заяви Куинг Лианг, учен в института Годард при НАСА. „Сега е ясно, че има или неидентифицирани промишлени течове, или непознати източници на CCL4”.

„Хората смятат, че емисиите на озоноразрушаващите вещества са спрели след Монреалския протокол”, заяви Пол Нюман, главен учен по атмосферните процеси в NASA. „За съжаление все още има някакъв голям източник на CCl4 в света”.